Избрани Новини

Форум "Децата в дигиталния свят“ се проведе в ЮЗУ

Информационният форум е първа стъпка от мащабна кампания

Опасностите, предизвикателствата и проблемите за децата в дигиталния свят бяха обсъдени днес на информационен форум в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Събитието бе открито от Радиона Никова, държавен експерт "Международна закрила, сътрудничество и координация, ДАЗД и от д-р Ирина Китова, преподавател по филмова и телевизионна режисура в ЮЗУ "Неофит Рилски".  Д-р Китова сподели, че целта на форума е да стимулира студентите към по-активна гражданска позиция, която е свързана с живота в интернет, изграждането на паралелни светове и опасностите, които се крият там. Тя отбеляза, че дигиталният свят крие истински опасности за хората, които нямат опита да преценят пред какво са изправени.
Камелия Николова, главен директор „Контрол по правата на детето” към ДАЗД,  разясни основните права на децата, както и специфични детайли, свързани с опазването на личните данни и личната неприкосновеност в социалните мрежи и електронните медии, когато става въпрос за деца.
По време на срещата г-жа Никова представи резултатите от националното представително изследване „Онлайн поведението на децата в България“ на Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ с агенция „Маркет Линкс“. Изследването е част от по-голямо изследване, провеждано в европейски мащаб през 2016-2017 г. от изследователската мрежа „Европейските деца онлайн“. Интервюирани са общо 1000 български деца, както и 1000 родители от цялата страна. Според данните 97% от децата на възраст между 9 и 17 години използват интернет, а 27% от децата са имали контакт с мрежата за първи път на седемгодишна възраст. Изследването показва също, че преди да навършат 11 години близо 90% от децата вече са станали интернет потребители. Данните показват, че Фейсбук е най-популярната социална мрежа сред българските деца, които заобикалят законовите ограничения, според които потребителите на социалните мрежи трябва да бъдат деца над 13-годишна възраст. Въпреки ограниченията децата създават свои акаунти, декларирайки фалшива възраст, което крие огромни рискове.
Форумът в Югозападния университет продължи с прожекция на документалния филм „Деца в чата“, предоставен от Чешкия център и сдружение „Pozor”. Филмът представи три от най-типичните случаи на деца в дигиталния свят. Единият случай е на дете, което е пристрастено към своя уеб образ. Другият случай е на дете, което изпитва затруднение да разделя реалния и дигиталния свят. Във филма е представена и историята на момиче, което става жертва на сексуален тормоз. Децата са на възраст между 10 и 14 години.
Информационният форум е първа стъпка от  мащабна кампания, която ще направят Катедрата по телевизионно, театрално и киноизкуство в ЮЗУ „Неофит Рилски“ и Държавната агенция за закрила на детето. Организаторите отправиха призив към студентите от катедрата да направят плакати по темата, които да бъдат представени на специална изложба и кратки социални реклами, под формата на видеоклипове, които да бъдат разпространявани в цялата страна, с помощта на Държавната агенция за закрила на детето.
В кръглата маса взеха участие преподаватели и студенти от Факултета по педагогика и Философския факултет.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)