Избрани Новини

Отделения в онкоболницата в Благоевград са пред закриване

Причината е тежкото финансово състояние на лечебното заведение

Директорът на онкологичната болница „Св. Мина” в Благоевград предлага да се направи оптимизация на отделенията, информира БНТ. Причината е тежкото финансово състояние на лечебното заведение. Предвижда се да спрат всички хирургични дейности. В момента медицинското заведение има около 1 млн. лв. задължения. Предложението е внесено в община Благоевград, която е собственик на болницата. Според директора на болницата е необходимо да бъде закрити отделенията по хирургия, гинекология и микробиология, за да се намалят разходите на лечебното заведение. Това обаче означава ,че хората няма да имат избор да се оперират в тази болница, нито пък да им се правят специализирани изследвания. От здравното заведение успокоиха, че до момента няма липса на медикаменти и пациентите няма да останат без необходимите терапии. Преди няколко месеца община Благоевград отпусна 160 000 лв. помощ на болницата, досега обаче лечебното заведение е получило само половината от сумата, което не стига за покриване на натрупаните задължения.

Според директора на болницата трябва да се извършват само дейности, които не се предлагат в другите две болници в града, а именно химиотерапия и лъчетерапия. По думите му има месеци, в които отделението по хирургия не работи на печалба, затова може да бъде закрито.

Д-р Георги Георгиев, управител Онкологична болница „Св. Мина”- Благоевград: Комплексното лечение на пациенти с онкологични заболявания, което от своя страна се разбира, че това е химиотерапия, лъчетерапия, всички изследвания, които трябва да се направят, диспансерното наблюдение и палиативните грижи. Там трябва да бъдат насочени нашите усилия и това по всички разчети и анализи би довело до едно стабилизиране на болницата.

Според началника на отделението по хирургия в болницата, отделението носи приходи. Най-много средства постъпват от неонкологичните операции, които се поемат от здравната каса, а лечението на пациентите е по-евтино. Този тип операции са около 20 % от всички хирургични интервенции, които се извършват в болницата.

Д-р Владимир Таковски, началник на отделението по хирургия: Ако се закрият тези отделния, със сигурност до година-две ще приключат и другите отделния на болницата, които имат контакт със здравната каса. Химиотерапия и лъчетерапия.

Пациентите се обявиха против закриването на отделението.

Директорът предлага още да бъде закрита и реанимацията, като лекарите от отделението ще запазят работата си в други звена.


Според директора на болницата, ако се закрие микробиологията , това ще спести около 4000 на месец. Планът за преструктуриране на болницата не включва закриване на патологията, въпреки че без отделение по хирургия няма да има необходимост от подобен вид изследвания.

От община Благоевград казаха, че ще бъде направена среща между представители на здравната каса, здравна комисия към ОбС и началниците на отделянията в болницата, за да се обсъди проблема. И от общината и от болницата казаха, че до цялостно закриване на медицинското заведение няма да се стигне.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)