Избрани Новини

НЗОК ще договаря отстъпките, а МЗ ще организира търга на лекарства за онкологично лечение

Болниците ще са длъжни да планират оптимално лекарствата, които ползват за лечение на онкологични заболявания

Здравната каса ще договаря отстъпките, а Министерството на здравеопазването ще организира търга за лекарства за онкологично лечение. Това каза пред журналисти подуправителят на НЗОК Димитър Петров след заседание на Надзорния съвет на институцията. Сега това се прави от болниците. След търга НЗОК ще сключи договора с търговеца на едро, уточни Петров. Очаква се търгът да бъде през есента, а през януари догодина вече да има договори с търговците на едро.
Болниците ще са длъжни да планират оптимално лекарствата, които ползват за лечение на онкологични заболявания. Това може да се прави чрез ръчни, полуавтоматизирани или автоматизирани смесители за разтворите. Това е технология за по-добро планиране, от която се очаква на месец да бъдат спестявани 1-2 млн.лв., посочи Петров. НЗОК ще има право да проверява дали разтворите се правят в болнични или в аптечни условия, тъй като има установени нарушения, че се приготвят в отделенията. Той посочи, че има съпротива от част от болниците за въвеждане на автоматизираните системи. За нас е важно да не се изхвърлят медикаментите, подчерта Петров.
Петров обясни, че изискването на НЗОК за изписване на най-евтино лекарство от страна на лекаря, не засяга медиците в извънболничната помощ, а се отнася за изписване на скъпоструващи терапии, което се прави от комисии.
Предстои промяна, според която фирмите, плащащи досега скъпи генетични изследвания на пациенти, ще превеждат парите на НЗОК, а НЗОК ще сключва договори с референтни лаборатории, съгласувани с притежателите на разрешението за употреба. Така ще разделим платеца от този, който прави изследването, допълни той.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)