Избрани Новини

Боядисаните мандарини могат да предизвикат алергии у децата

Това съобщи в студиото на "Денят започва" по БНТ проф. Донка Байкова - специалист по хранене и диететика

Боядисаните мандарини, които предлагат в големите търговски вериги могат да предизвикат алергии при децата. Това съобщи в студиото на "Денят започва" по БНТ проф. Донка Байкова - специалист по хранене и диететика. Тя посъветва плодовете да се измиват със сапун и четка и след това да се консумират.

За мандарини, напръскани с оранжева боя сигнализираха зрители на БНТ. Целта е да изглеждат сочни и оранжеви, боядисват ръцете и при измиване се отмива целия цвят на плода. Те се предлагат в големите търговски вериги на щанда "Промоция" или в акция "Разпродажба".

От Българската агенция по безопасност на храните уточниха, че боядисването на цитруси не е забранено, но повърхностната обработка може да се извършва само с определени вещества. От агенцията твърдят, че те са напълно безвредни, тъй като представляват цветни восъци и гланциращи агенти с органичен произход, които не проникват под кората на плода. Съветът на професор Байкова е все пак е плодовете да се измиват със сапун и четка и тогава да се консумират. 

"Част от тези оцветители са от синтетичен произход рискови са както за поява на свръхвъзбудимост при децата, от поява на кожни обриви или астматични пристъпи - бронхити", каза проф. Байкова.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)