Избрани Новини

В жегите пийте топъл чай, съветва д-р Донка Байкова

Най-доброто от печата

04-08-2013, 08:12

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Приемайте повече течности, защото организмът се дехидратира

Проф. Байкова, в разгара на лятото, преди пътуването и по време на път трябва ли човек да промени обичайния си хранителен режим?
Хранителният режим зависи от това къде се намираме, в каква обстановка, дори от околната среда. Добре е хората, които пътуват до морето, да не прекарват всяка почивка в крайпътните заведения. Аз лично препоръчвам каквото и да е решението ­ да спрем в заведение или да си носим сандвичи по време на път, да се храним с леки храни.
Тоест, без пържени кюфтета на път, така ли?
Нашият стомах не бива да се занимава с храносмилане, тоест да го отежняваме и да му дадем повече калории, защото по този начин натоварваме и топлинната си регулация. Храната ни дава енергия, която обаче при високите температури трудно можем да изразходваме. Много важно е да се правят почивки. Шофирането да се прекъсва през няколко часа и шофьорът и пътниците да се поразтъпчат и да се разхладят. Със сигурност трябва да се хапне нещо по-леко. Ако това е сандвич, той да бъде преди всичко зеленчуков, с маслина, с краставичка или домат. Плодовете са много добър вариант при пътуване. Особено важно е да се пият много течности и да направим така, че температурата в автомобила да не бъде много по-висока от температурата на околната среда. Амплитудите не трябва да надвишава 8 градуса. Ако в колата е 22 градуса, а навън е 35, тази огромна разлика в амплитудата няма да е добре нито за възрастните, нито за децата. Добре е да се запасим с течности, да заредим термоса с чай, най-важно е за лятото да пием топъл чай, подсладен с мед и подправен с лимон.
Студената вода не е добро решение. Но през горещините трябва да пием поне по литър и половина вода. Много от шофьорите се подкрепят с кафе. Но кафето съдържа кофеин, който дехидратира организма. Затова с кафето или с чая трябва да пием и по чаша вода допълнително.
Защо през лятото трябва да пием топъл чай?
Трябва да пием подсладен чай, за да намалим топлоотделянето, да намалим разликата между температурата на тялото и тази на околната среда.
Когато пием много студена вода, ние със сигурност стресираме и лигавицата на стомаха.
Какво се случва в резултат на това?
Ние рискуваме да простудим организма, да го разболеем със студената вода. Това не е най-доброто нещо .Водата през летните жеги трябва да е с температурата на околната среда. Не случайно в арабския свят, за да компенсират жегата, хората пият топъл чай.
Какво трябва да спазваме, когато пътуваме с деца?
Особено през лятото децата много лесно се дехидратират. Те трябва да пият вода и айрян, който особено в жегите утолява жаждата. Така ще намалим отделянето на течности и риска от дехидратация, защото децата са като гъбки, но при силно изпотяване губят вода, която трябва по някакъв начин да остава в тялото, затова обикновено препоръчваме подсолен айрян, леко подсолен доматен сок или пък всякакви плодови сокове, които спомагат за равновесието на водно-солевото равновесие на организма, защото с изпотяването ние губим течности и много минерални соли. Губим витамини, ето защо подходящи напитки при децата са плодовите, зеленчуковите, айрянът, разбира се, отново и чайчетата и слабо минерализираните води,
Какво да ядат малчуганите?
Много е важно да внимаваме, защото през лятото прясното мляко лесно се разваля, това се отнася с особена сила за месото, рибата и яйцата. Ако детето е малко, то трябва да се храни със стерилизирани детски храни, ако пък е в колата, трябва да изяде някакъв сандвич, който сме убедени, че е безопасен, тъй като в жегите храната бързо се разваля.
На спирките и капанчетата – със или без сладолед? Или без шоколад по време на път?
Може и с шоколад, и със сладолед. Сладоледът е едновременно освежаваща и охлаждаща храна. Аз лично имам много резерви обаче, защото сладоледите в момента са и жълти, и червени, боядисани, всякакви, те са с безкрайно много Е-та, отгоре на всичко, за да не са разтичат, тоест, да имат някаква консистенция, в тях има много хидрогенирани мазнини. Скоро купих една кутия и като прочетох колко много Е-та има, направо се отчаях. Препоръчвам на майките да дават на децата по една топка сладолед, без да е боядисан, по възможност – бял.
Шоколад също може, той е една много освежаваща храна. Високоенергийна засищаща пълноценна храна. Количеството, разбира се, зависи от възрастта на детето, все пак това е какаова храна, която съдържа кофеин. Като подкрепителна закуска е добра алтернатива..
А Зрънчо?
Не го препоръчвам. По-добре да се ядат някакви соленки. Майката да опече по един сандвич, в който да сложи зеленчуци, кашкавал или сирене, така той ще бъде по­ траен. Да не е с яйце, да има и краставичка и доматче, печена чушка, лютеница, маслинова паста, нещо, което да е по-леко.
Тези, които ще предпочетат да слязат в капанчета, много да внимават, и отново да предпочетат летни менюта, което означава риба, най-много птиче месо, скара. Зависи къде си купуват храната, но да внимават повече отколкото всеки друг път. Важно е много течности да се пият, на 60 кг жена ­ литър и 800, поне 50 милилитра на килограм телесно тегло, за да не се дехидратираме.
Бирата може ли да замени водата?
Разбира се, че през лятото пием много бира, това е кехлибарената напитка, безалкохолната бира е добра алтернатива. Сега има бира с лимон, с различни фрукти, вечер със сигурност е добре да се пие по една-две бири за мъжете, за жените – една, и леки коктейли, които помагат за релакс, свалят леко напрежението. Да се избягват високо концентрирани алкохолни напитки. Добре е да пием бира или чаша бяло вино, може и розе. Алкохолът дехидратира е затова всяко питие да се приема особено през лятото с чаша вода, не с газирани напитки и особено без напитки с изкуствени подсладители.
Визитка
Донка Байкова е професор по хранене и диететика
Специализирала е здравословно хранене в Германия, Унгария и Словакия. Ръководител е на катедра „Превантивна медицина“ във Факултет обществено здраве (ФОЗ) на МУ-София



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов