Избрани Новини

Регионална среща за образованието се проведе в Дупница

Специално участие взе министърът на образованието Красимир Вълчев

Регионална среща-дискусия по актуални въпроси в сферата на образованието се проведе в Дупница. В дискусията, преминала под наслов "Възможности за реализация на младите хора в община Дупница", специално участие взе министърът на образованието Красимир Вълчев. Срещата се проведе по инициатива на народния представител от ГЕРБ-Кюстендил Ивайло Константинов и кмета на община Дупница инж. Методи Чимев.

Над 100 ученици от гимназиите в Дупница се срещнаха с министър Вълчев, като в срещата участие взеха директори на училища от общините Дупница, Сапарева баня и Бобов дол, учители, представители на различни институции и проф. Лалко Дулевски - председател на Икономически и социален съвет. Срещата уважиха още председателят на ОбС - Дупница Емил Гущеров и зам.-кметовете Крум Милев и Красимир Георгиев.
Министърът на образованието се фокусира върху професионалното образование като цяло, след като изслуша учениците от средните училища, които, в конкретика, поставиха въпроси, касаещи професионалната им реализация. Той обясни, че към момента е важно децата да получават добра и съвременна теория и, в същото време, тя да бъде добре съчетавана с повече практика. Министър Вълчев обясни, че крайната мисия е пазарът на образование да се срещне с този на труда. Министърът определи образователната система като леко консервативна, но с развитието на новите технологии и глобализацията, тя трябва да стане по-гъвкава, защото от нея зависи до голяма степен бъдещето на младите хора.
„Краските за бъдещето не са толкава черни, колкото някой иска да ги представя. Всеки сам чертае своето бъдеще", заяви пред учениците Ивайло Константинов. Той обясни, че знанията, които е получил в университета, са нямали нищо общо с реалността. "Не знаех как се ръководи фирма, нямах никакви практични умения. Ето това искам да променя, и вие, децата на моя град, искам да ми помогнете. Искам да се случат законодателните промени и образованието в България да стане на ниво", категоричен бе Ивайло Константинов.
Кметът инж. Методи Чимев посочи, че Дупница има базата за разкриване на филиал на ВУЗ. Той заяви още, че системата на дуалното обучение е най-важното, което трябва да бъде въведено. „Обучение плюс работа - това е правилната посока“, обобщи Чимев. Според него, учредяването на Младежки съвет към Общината ще даде възможност идеите на младите хора да бъдат чути.
Сред гостите на дискусионния форум бяха още областният управител Виктор Янев и заместник-областният Радослава Чеканска, кметът на Сапарева баня Калин Гелев, както и общински съветници.




Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)