Децата на Микрево изпращат послание до родители и възрастни

Направиха презентации, посветени на защитените видове

След усърдно лято на еко-лагери в с. Влахи,  дойде време наученото в „Училище за природата“ за костенурките, мечките, лешоядите и тяхното опазване  да бъде предадено на съучениците и родителите.

През втората половина на октомври  група от няколко ученици от село Микрево под ръководството на педагогическия  съветник Красимира Янева и с подкрепата на експертите, с които те работиха по време на летните лагери Александър Дуцов (едри хищници) и Христо Пешев – (лешояди),   подготвиха и направиха презентации, посветени на защитените видове. Презентациите бяха изнесени пред техните съучениците от 6-ти и 7-ми клас. Поднесената информация представляваше интерес за децата и те задаваха много въпроси. Дори все още е трудно да повярват как може мечките да раждат малките си по време на зимния сън.

 На 27. 10.2017 в читалището в с.Микрево учениците представиха наученото и пред родителите си и други заинтересовани възрастни – животновъди, ловци, общински съветници.

Основното послание на децата към възрастните беше да уважаваме природата и всички нейни обитатели, да я опазваме, да използваме устойчиво ресурсите й, да спазваме нейните закони и с начина си на живот да осигурим бъдеще и здрава околна среда и за следващите поколения.

Родителите изказаха задоволство от наученото от децата и приветстваха инициативата на „Училището за природа“  за това децата да прекарват повече време навън сред природата и да се занимават със смислени неща. И децата, и родителите изявиха желание за нови срещи,  приключения  и преживявания сред природата.  

Дейностите са част от проект „Децата на Пирин в грижа за природата” – един от проектите, които програма "Мтел еко грант" одобри за финансиране през тази година. Грантът е част от програмата за социална отговорност на компанията „Природа с бъдеще“ и се осъществява за девета поредна година в партньорство с Фондация BCause. Повече информация за програмата "Мтел еко грант" можете да видите на http://www.mtel.bg/priroda.

Фондация „Училище за природа” е екологичен и социален проект, ориентирам към учениците и младите хора. То е инициатива с дългосрочен характер, свързана със създаване на посетителски демонстрационен център за приложно природозащитно образование. Целта му е да разпространява идеята и да мотивира младите хора да участват в дейности за опазване на околната среда. Мисията на училището е да отваря врата на малки, големи и още по-големи деца за преживявания в хармония с природата.