Избрани Новини

Училището в Микрево успешно интегрира деца от различни етноси

80 процента от децата са от ромски произход

В село Микрево единственото училище в община Струмяни работи успешно по проекти за интеграция и успява да привлече към учебния процес децата от различните етноси в района, информира БНТ. 80 процента от децата са от ромски произход.

Училището в село Микрево е единственото в община Струмяни. В него се обучават 327 ученици, повечето от които са от ромската махала в Микрево.

Лиляна Велкова, директор на сУ “Свети Паисий Хилендарски”, с.Микрево: "Интегрират се много добре в училищната среда".

Първоначално започнали с два проекта, с които се надявали да привлекат вниманието на ромските деца към учебния процес. По единият от тях били създадени клубове по интереси.

Лиляна Велкова: "Единият беше компютри, другият беше изобразително изкуство, третият беше ограмотяване на учениците, четвъртият и петият клуб бяха забавни – музика и танци".

Резултатите били много добри. Сега работят по нови проекти, които дават възможност на учениците да покажат своите таланти в различни области, както и да повишат нивото на знанията си.

Анита Митрева е ръководител на групата “Фолклор на етносите”: "Целта на тази група е да се формира повече толерантност в учениците за различните етноси, както и да се повишава тяхната мотивация за личностно творческо развитие и израстване".

В работата по проектите са включени и родители.

Миглена Иванова: "На всяко представяне сме присъствали родителите, сме активни и се радваме, че децата ни участват в такива занимания".

Според училищното ръководство много малка част от учениците от ромски произход не посещават редовно училище. Повечето се включват активно в учебните занимания и един от факторите, които оказват сериозно влияние за това, са именно проектите за интеграция.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов