Избрани Новини

Басейнова дирекция започна мониторинг на Струма и Места

Извършено е вземане проби на биологичните елементи за качество – макрофити и риби

Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ (БДЗБР) започна изпълнението на Програмата от мерки в Плана за управление на речния басейн (ПУРБ) 2016-2021. В  изпълнение на договора за монтиторинг в 8 пунка от избрани силно модифицирани водни тела (СМВТ) на територията на БДЗБР е извършено пробовземане на биологичните елементи за качество – макрофити и риби, чувствителни към хидроморфологичен натиск. Два от мониторинговите пункта са по поречието на река Струма, а останалите – по поречието на Места. 

Целта на пробовземането е предварителна оценка на екологичния потенциал във връзка с бъдещо определяне на ДЕП (добър екологичен потенциал) за силно модифицирани водни тела, в изпълнение на мярка от Програмата от мерки на ПУРБ 2016-2021 на БДЗБР „Провеждане на  проучвателен мониторинг във връзка с оценката на екологичния потенциал и дефиниране на ДЕП за СМВТ и ИВТ на територията на РБУ“.

Извършването на хидробиологичния мониторинг ще набави необходимите данни за по-достоверна оценка на екологичното състояние на СМВТ на територията на БДЗБР.

Предстои изпълнението на подобни действия за всички СМВТ на територията на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов