Избрани Новини

До каньона Матка и обратно /снимки/

Туристите от Кюстендил, Крива Паланка и Скопие се събраха на планината Водно

Дългогодишното приятелство между любителите на природата отново събра туристите от Кюстендил, Крива Паланка и Скопие на планината Водно.Тя е е един огромен планински парк, прозорец към природната красота, водопади и планински потоци. И днес тя пази в обятията си някои запазени църкви: „Св. Спас“, „Св. Мина”, „Св. Никола”, „Св. Панталеймон” и обаятелния манастир „Св Трифон”. Основната атракция за туристите и поклонниците на християнската вяра е изграденият Милениумски кръст.Той е разположен на най-високия връх – Кръстовар, висок цели 1066 м. Височината на кръста е 66 м, а през 2008 година на кръста е монтиран асансьор. След кратка почивка сред красивата панорама, водени от домакините от Скопие се отправихме към красивия каньон Матка.
Малко преди да се влее във Вардар, една от най-дългите и значими реки в Македония - Треска, прави невероятно красив пролом, който завършва с изкуствено езеро (7 км), язовирна стена, ВЕЦ, манастир, планинарски дом и всички носят името Матка (идва от средновековен град със същото име). В съседство има няколко манастира от XIV век - "Св. Андрей", "Св. Богородица", "Св. Никола Шишевски", останки от "Св. Неделя", както и няколко по-нови като "Св. Йоан Златоуст", "Св. Петка", "Св. Троица", "Св. Спас" и др. Има и 3 проучени пещери - Врело, Крщална и Убава. Целият район е карстов. На реката, под браната и ВЕЦ-а, е създадено трасе за състезания по спускане и слалом с каяци в бързи води.
Една част от туристите избра да разгледа невероятната еко пътека, виеща се по самия каньон. През по-голямата част пътеката е изсечена в самите скали, което я прави изключително живописна. Това е стара военна пътека, обрасла с буйна растителност, предлагаща достатъчно емоции за любителите на нестандартни усещания.
При манастира "Св. Никола Шишевски", закътан сред непристъпни скали, домакините от планинарски клуб „Центромпром“от Скопие ни почерпиха с планински чай и локум. Добре запазените стенописи показват житийни сцени на св. Николай Мирликийски Чудотворец.
„Всички бяхме очаровани от госпоприемството и сърдечното  посрещане.  С пожелание за следващи срещи и съвместни прояви ние се разделихме заредени и очаровани от красотата на това невероятно място“, споделиха туристите от ТД ”Осогово” Кюстендил.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)