Избрани Новини

Туристическата маркировка в Рила е в окаяно състояние (Снимки)

Туризъм

08-10-2017, 15:10

Снимка:

БНТ

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Млади таланти опознаха Рила (снимки)

Липсва нужната за туристическите преходи информация

Зрителка на БНТ изпрати снимки на занемарената маркировка в Рила планина. Кой е отговорен за занемарената маркировка на Рила и защо се допускат подобни гледки в най-посещаваната от туристите планина?

Д-р Евтимия Средкова е активен планинар от над 25 години. Когато на поредната си разходка в планината вижда занемарените маркировки в Рила, вади телефона и решава да снима. На снимките, направени по маршрутите от Рилските езера към хижа "Иван Вазов", Мальовица и Рилския манастир, се виждат изпопадали, ръждясали табелки с изтрити надписи.

Д-р Евтимия Средкова:
"Трагично е състоянието, тоест маркировката липсва, по проучване, което аз направих, се оказа, че тя не е възобновявана както лятната, така и зимната в последните 10 години. Отговорните за това трябва да бъдат принудени да си свършат работата."

В планината туристите разчитат основно на маркировките, за да следят маршрутите, по които се движат. Липсата на такава е сериозна предпоставка за инциденти в планината - загубване и дори фатален край.

Излизайки извън циркуса на 7-те Рилски езера, маркировката не е добра, не могат да се разберат кой трябва да поддържа тази маркировка, Национален парк "Рила", туристическия съюз, туристическите дружества, а най-малко Планинската спасителна служба, нас ни търсят когато вече са се загубили.

От българския туристически съюз признават за проблема, но се оправдават с липса на средства и недостатъчно добра координация между институциите и дружествата, които отговарят за маркирането на туристическите маршрути. А туристическа мрежа е над 30 000 километра.

От туристическия съюз настояват в новия Закон за туризма да се разработи наредба за туристическите пътища в България. Според тях те трябва да се финансират от държавата и да се стопанисват от парковете и туристическия съюз. Подобна регулация ще позволи проблемът да се реши по-бързо, защото в момента националните паркове и туристическият съюз си прехвърлят топката за отговорността. От Национален парк Рила се оправдават, че маркировката в района на езерата е в много добро състояние.
Но все пак Рила е огромна планина с 550 км маршрути и има какво да се желае, затова на такива сигнали за неясна маркировка или загубване, приоритетно се извършват дейности по поддържане и обезопасяване на туристическата маркировка.

През последните години на Витоша се полагат усилия и маркировката и табелките изглеждат много по-добре отколкото на Рила. Проблеми с маркировката има в източната част на Стара планина. Недоволни планинари коментират, че това възпрепятства ходенето им там. За да се решат проблемите с туристическите маркировки у нас, трябва туристическият съюз и парковите дирекции да сложат ясни граници кой за кои части на планината отговаря. През последните години особено се разчита и на маркирането на пътеките от доброволци.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)