Избрани Новини

Банско води 6 дела срещу МОСВ

Първото вече е спечелено

Община Банско води 6 съдебни дела срещу МОСВ. Това разкри кметът Георги Икономов, цитиран от kmeta.bg.

„През март тази година министърът в служебното правителство издава две заповеди, касаещи Плана за управление на Национален парк „Пирин”. Само с приемането му са възможни нови инвестиции. В Плана е казано, че това може да се случи след минаване на всички законови процедури и да са само в сега съществуващата ски зона в Банско и Добринище, защото ЮНЕСКО забранява разширяване”, споделя градоначалникът.

Едната заповед е, че на Плана за управление не му трябва екологична оценка и втората е за предварително изпълнение на първата заповед. „Под някакъв натиск след 4-5 дни министърът си отменя тези заповеди – без мотиви и без възражение. По закон трябва да се получи възражение, а такова няма. Водим 6 дела, първото вече сме го спечелили – че не трябва екологична оценка. Другите дела бяха на „трупчета”, докато това свърши. За нас действията на МОСВ по онова време си противоречат”, смята Икономов. Той не е съгласен със „зелените”, които казват, че Планът трябва да мине екологична оценка.

Това е несъстоятелно, тъй като този План не предвижда инвестиционни намерения. Няма заявен интерес за строеж на нови лифтове, това може да се мисли на по-късен етап. Има ли го – тогава е необходима екологична оценка. Блокирани сме поне още една година, докато минат съдебните дела, твърди кметът на община Банско.

Според него реални действия по проектиране на втори кабинков лифт може да има в края на следващата година. Не само на Банско тежи липсата на втори лифт – 5000 човека работят тук през сезона, те са от цялата страна.

Иначе ще са в чужбина или ще са регистрирани в Бюрата по труда. Става въпрос за огромни печалби, които се акумулират в Банско. „Как може да не толерираш един работещ механизъм, все едно да има работещ завод и да си против него?! Не искаме никаква инвестиция от държавата, а само решение за развитие на най-добрия зимен курорт н Балканите”, допълва Икономов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов