Избрани Новини

Прочутият роман "Бел ами" оживява на благоевградска сцена

Малък градски театър "Зад канала" гостува с представлението "Бел ами"

Прочутият роман "Бел ами" оживява на благоевградска сцена. На 13.11.17г. /четвъртък/, от 19:00ч. Малък градски театър "Зад канала" гостува в Благоевград с представлението "БЕЛ АМИ".
В парижкото общество се появява един чаровен и амбициозен провинциалист, който събужда интереса на всички дами. Той иска успех, иска пари и всички красиви жени. Ще успее ли да постигне мечтите си и каква е цената, която ще плати? Калин Врачански, Герасим Георгиев Геро, Василена Атанасова, Васил Банов и още много талантливи актьори във впечатляващия спектакъл на МГТ „Зад канала“.
Автор: Ги дьо Мопасан
Сценична версия: Юрий Дачев
Режисьор: Бина Харалампиева
Сценография: Петя Стойкова
Музика: Асен Аврамов
Костюми: Петя Стойкова и Ели...ца Георгиева
Фотограф: Павел Червенков
Участват:
Калин Врачански
Петър Калчев
Луиза Григорова
Герасим Георгиев - Геро
Василена Атанасова
Алиса Атанасова
Таня Пашанкова
Христина Караиванова
Владимир Зомбори
Владимир Димитров
Атанас Чопов
Васил Банов
Ги дьо Мопасан е роден на 5 август 1850 година. Произхожда от стар аристократичен род. Майка му Лор дьо Поатвен е близка приятелка на Флобер, който по-късно ще стане духовен наставник на сина й.
От дете бъдещият писател е своеволен, предизвикателен и враждебен към религията.Литературните си опити започва със стихове, когато е само на 13 години. След завършване на лицея в Руан възнамерява да следва право в Париж, но е мобилизиран. Участието му във Френско-пруската война ще намери отражение в много от по-късните му произведения. В Париж близо десетилетие работи като дребен чиновник в различни министерства. Пише статии, стихове, разкази, пиеси. Спортува много, като особено пристрастен е към гребането. Още първите му публикации разкриват изключителния му талант, въпреки критичното отношение на Флобер. Авторът на „Възпитание на чувствата" ще остане докрай кумир за Мопасан.
Голямата литературна слава идва с дебютния му роман „Един живот". Над творбата Мопасан работи 6 години. За няколко месеца се продават 35 000 екземпляра. Още по-голям е успехът на „Бел ами": за четири месеца романът е преиздаден 35 пъти. Аплодират го дори най-злостните критици, а Толстой ще определи „Бел ами" като най-големият шедьовър на френската литература след „Клетниците".



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)