"Щрихи към един портрет“ откриват театралния фестивал "Тара-ра-бумбия“

С постановката се поставя началото на деветдневен маратон

„Щрихи към един портрет“ откриват V-то издание на театралния фестивал „Тара-ра-бумбия“- територия за млад театър в Благоевград. Драматизацията и постановката на проф. д-р Ивайло Христов започва от 19.00 часа на 11 май в Драматичен театър „Никола Вапцаров“ . С нея се поставя началото на деветдневен маратон, който ще включи едни от най-изявените, най-младите, най-различните, най-гледаните, най-новите постановки и имена от българската театрална сцена.
Постановката, по музика на Кирил Дончев, с ас. режисьор Кристина Янева, сценография и костюми Марина Янева и хореограф ас. д-р Камен Иванов, е по текстове на Василий Шукшин. Той пише: "Ако искаш да си майстор, топи перото си в истината. Това е, с което можеш да удивиш другите."
Общо 17 спектакъла ще може да проследят жителите и гостите на Благоевград от 11 до 19 май в V-то издание на театралния фестивал „Тара-ра-бумбия“. Имената, които предстои да излязат на благоевградска сцена, не само впечатляват, но и дават заявка за един триумф на театралното изкуство именно в областния център на Пиринско. Мотото, което носи фестивала тази година, е „От Вишневата градина към надежда за спасение на българския театър“.
„Тара-ра-бумбия“ - територия за млад театър, е единственият фестивал в България, който предоставя сцена на независимите млади театрали. Най-доброто от тях винаги се представя на  фестивала достъпно за всеки, който иска да ги види. За тях това е изключително важно, защото в днешно време да правиш театър е предизвикателство.

Повечето представления, които са в програмата на петото издание на „Тара-ра-бумбия“, са с номинация и награди за „Икар“ и „Аскер“. 
Почитателите на  Камен Донев ще могат да го видят в „Лекция 2: За всеобщата просвета“ от 21.00 часа в зала „Яворов“. На 13 май почитателите на театралното изкуство ще имат възможност да видят театралната премиера за България на „Физика на тъгата“ по романа на Георги Господинов. От 19.00 часа на сцената на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ ще излезе словенският театър „Антон Подбеушек“ (АПТ).
Сред младите театри са „Реплика“, Vox Populi  с „Мир Вам“, „Това не е Хамлет“ и още много, които могат да бъдат видени само в Благоевград. Юбилейното издание на „Тара-ра-бумбия“ ще включи още имена като Антон Угринов, Георги Господинов, Александър Морфов, Мариус Куркински и много други изявени театрали. Тази година модул „Памет“ е посветен на българския театрален режисьор от 90-те години на 20 век Стоян Камбарев.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"