Активен уикенд в Беласица събра повече от 200 участници /снимки/

Проведе се първото международно състезание по планинско бягане Belasitsa Sky Run

През изминалия уикенд (7 и 8 октомври 2017 г.)  се проведе първото международно състезание по планинско бягане Belasitsa Sky Run. Въпреки неблагоприятните метеорологични условия почти 100 смелчаци се включиха в надпреварата по двете трасета на състезанието. Двата старта на състезанието се състояха с. Смолари, Македония и с. Камена, България, а финалът за всички бе в  Петрич. Освен с неблагоприятното време участниците в дългата дистанция трябваше да се справят и с предизвикателно трасе с дължина 81,4 км и общо изкачване 4100 метра.

В състезанието се включиха много от най-добрите планински бегачи в България и Македония. Победители в първото издание на Belasitsa Sky Run при мъжете станаха Мартин Маринов и Константин Атанасов, а при жените спечели Мария Николова – най-добрата състезателка в планинските ултрамаратони у нас. На късата дистанция първи завършиха Александър Спасов при мъжете и Елена Димитрова при жените. Състезанието можеше да бъде следено на живо на финала в Петрич, където се проведе и филмова вечер, посветена на планинското бягане. Късно вечерта в събота се състоя и церемонията по награждаване на победителите, а последните участници финишираха малко преди полунощ.

В неделя активният уикенд в Беласица продължи с още едно състезание - скоростно изкачване на връх Конгур. В него освен бегачи се включиха и велосипедисти. Състезателите изкачиха 1750 метра до върха, където ги посрещна първият за сезона сняг в планината. Въпреки тежките условия състезателите и при бегачите, и при велосипедистите, постигнаха впечатляващи резултати. Първи при бегачите се класира Слави Асенов с време от 1 час и 32 минути, а победител при жените е Кристина Иванова. При велосипедистите  Александър Алексиев успя да премине 24 км трасе за невероятните 1:49 минути. Не по-малко впечатляващо се представи и първата при жените Ивета Алексиева, която достигна до връх Конгур за 2 часа и 7 минути.

Belasitsa Sky Run и Скоростно изкачване на връх Конгур се организират в рамките на проект "Беласица - планината на активните хора", който се изпълнява съвместно от Планинарско еколожко дружество Еделвайс – Струмица и Клуб за екстремни спортове и планинарство ''Бела Екстрийм" –  Петрич и е съфинансиран от Европейския съюз чрез Програма Интеррег-ИПП за трансгранично сътрудничество България-Македония.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен