Избрани Новини

Компенсират производители на череши в Кюстендилско

200 лева на декар за измръзнали насаждения

С 200 лева на декар ще бъдат компенсирани земеделски производители на череши от област Кюстендил, ако имат щети от измръзване на насажденията, информира БНТ. Средствата ще се отпускат, ако е доказано с констативен протокол, че площите с овощни дръвчета са 100% унищожени от неблагоприятните климатични условия през зимата и пролетта.
Над 30 % от овощните черешови насаждения са унищожени от измръзване в региона, казаха от Института по овощарство в Кюстендил. Големи площи с черешови масиви са съсипани и в кюстендилското с.Драговищица, оплакват се стопани. Половината от овошките на Тонка Плачкова, която отглежда над 40 декара с череши също са измръзнали

Тонка Плачкова - земеделски производител:
"Зимата беше много лоша, всички знаят, след това студовете и градушките довършиха всичко. В едни полета въобще не сме влизали в тях. Само обработваме, пръскаме и накрая нищо не берем, едно зрънце.Това е голяма загуба за всички, които се занимават с череши."

За да си покрият част от загубите, повечето земеделските производители разчитат на държавната помощ, която покрива голяма част от направените разходи по отглеждането на черешови масиви.

Тонка Плачкова - земеделски производител:
"Досега сме се възползвали и сме много доволни от тая програма. Надявам се дано и за в бъдеще ни помагат при такива бедствия."

Земеделски производители могат да подават документи за финансовата помощ в структурата на Държавен фонд „Земеделие“ в Кюстендил от 9-и до 20-и октомври. Компенсациите ще бъдат изплащани до 3 ноември тази година.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов