Избрани Новини

Глигани нападнаха черешови масиви край Кюстендил

Засегнати са над 30 декара насаждения в Слокощица, Граница и Берсин

Диви прасета нападнаха черешовите масиви в Кюстендилско, информира БНТ. Засегнати са вече над 30 декара насаждения в селата Слокощица, Граница и Берсин. Нашествието на животните създава допълнителни проблеми за стопаните, които тази година, заради ниските температури през април, регистрираха по-слаба реколта.

В село Граница за първи път стопаните се сблъскват с проблем с диви прасета. Вече почти овладели битката с различните насекоми и вредители по дърветата, тепърва земеделците ще трябва да се справят и с глиганите.

„Всяка нощ ни посещават по 4,5 бройки и унищожават клони, череши, каквото докачат отдолу. Пресечка… От гората предполагам, че идват по доловете и оттука“, коментираземеделският производител Олег Иванов.

„Аз лично нямам обяснение, освен ако в гората планината няма храна, с която да се хранят“, споделя Милен Георгиев от с. Граница.

В този период от годината дивите прасета са забранени за отстрел. Ходовете за защита пред стопаните са малко. „Пиратки само, пиратки, само ги плашиме, друго нищо.“, обяснява Олег Иванов.

„Ако насажденията са оградени, това помага. Но единственият вариант е хората да са си на място, да създават някакъв шум и да ги гонят. Друго няма какво на този етап да се направи“, казва Милен Георгиев от с. Граница.

Пари за заграждане на овощните градини стопаните през тази година не могат да отделят, защото инвестицията за огромните масиви е твърде голяма. Коя е причината за нашествието на дивите животни в овощните градини, не е ясно. Най-вероятно става дума за увеличена популация сред глиганите и близостта на черешовите насаждения с Осоговската планина.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)