Славни боеве ще се разиграят в Благоевград

Историческа възстановка "Зов за свобода“ бележи Освобождението на Горна Джумая

Мащабна историческа възстановка „Зов за свобода“ ще бележи 105-годишнината от Освобождението на Горна Джумая. За първи път Община Благоевград съвместно с Национално дружество „Традиция“ ще представят подробно пресъздаване на историческите бойни действия и хроники от 1912 година, случили се на територията на днешен Благоевград. В квартал „Вароша“ от 11:00 часа днес ще екне зовът за свободата. На площад „Мите Марков“, разположен между „Младежки дом“ и Регионалния исторически музей, жителите и гостите на града ще станат свидетели на славните боеве от първия ден на Балканската война в Пиринско.
Целта на художествено-историческата възстановка е да бъде представен един сбор от сюжети от самото въстание, възстановка на няколко от битките, които са се провели по време на сблъсъка с османските сили.
Честванията по повод отбелязването на 105 години от Освобождението на Горна Джумая ще започнат в 9:30 часа с тържествен молебен и полагане на цветя на паметния знак на майор Иван Павлович Орлински, в двора на църквата „Въведение Богородично“. От 10:30 часа ще бъде издигнато националното знаме на Република България и ще бъдат положени цветя пред паметника на Георги Измирлиев-Македончето. Следва полагане на венци и цветя на паметника на Македоно-одринското опълчение на пл. „Мите Марков“ в 10:45, веднага след което ще започне възстановката „Зов за свобода“. Празничната програма ще продължи от 17:00 часа с тържествена сесия на Общински съвет-Благоевград и церемония по връчване на наградите „Личност на годината“, в ДТ „Никола Вапцаров“. В 19:30 часа предстои митинг-заря, след което творците от Ансамбъл „Пирин“ ще изнесат празничен концерт.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"