Благоевград с грандиозни тържества чества свободата си

Ще празнува второто освобождение на Горна Джумая

Община Благоевград ще отбележи 105 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония с изключително богата програма. Празничният ден ще започне в 9.30 часа с тържествен молебен и полагане на цветя на паметния знак на майор Иван Павлович Орлински в двора на църквата „Въведение Богородично“. В 10.30 часа ще бъде издигнато националното знаме на Република България и ще бъдат положени  цветя пред паметника на Георги Измирлиев-Македончето, намиращ се на едноименния площад. Непосредствено след това ще бъдат положени венци и цветя на паметника на Македоно-одринското опълчение на пл. „Мите Марков“. В 11.00 часа в кв. „Вароша жителите и гостите на Благоевград ще станат свидетели на историческа възстановка на  Горноджумайското  въстание с участие на Национално дружество „Традиция“.
Програмата ще продължи с тържествена сесия на Общински съвет-Благоевград и церемония по връчване на наградите „Личност на годината“, чието начало е 17:00 часа в ДТ „Никола Вапцаров“. В 19:30 часа предстои  митинг-заря, след което творците от Ансамбъл „Пирин“ ще изпълнят богат музикален репертоар и ще разкрият красотата на българския фолклор.
 На 5 октомври 1912 година става факт второто освобождение на Горна Джумая. Части на VII-а Рилска дивизия преминават охраната на границата на османската империя, намираща се на моста на река Рилска при село Бараково и освобождават днешния Благоевград.  Частите на българската армия продължават победоносния си поход на юг и така освобождават окончателно от османско иго целия Пирински край.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"