Избрани Новини

Старинна църква край гроба на Св. Иван Рилски се руши

Храмът е част от Рилската обител и културното наследство на България

Една от най-старите църкви в България - "Успение на Свети Иван Рилски" край гроба на светеца, се руши. Малкият храм, изграден преди векове, е част от Рилската обител и културното наследство на България.

Църквата е посещавана целогодишно от хиляди туристи от цял свят. В нея се намират най-ранните за територията на Рилския манастир стенописи. От години в храма има течове и всичко това се отразява на красивите рисунки. "Красиви стенописи, които заслужават да бъдат поддържани и посетени от много хора", казва пред БТВ един от чуждестранните туристи Жан Пиер.

За да спасят "Успение на Свети Иван Рилски", която е част от културното историческо наследство на България, от Рилския манастир настояват църквата да бъде обновена. За целта преди година внасят в Министерство на културата проект, който да бъде одобрен.

"Това, което е необходимо е да се направи ремонт с реконструкция на покривното покритие", обяснява архитект Стела Дулева.

Към този момент няма окончателно решение на проблема. "Затова ние настояваме институтът за опазване на паметниците на културата, съответно Министерстовото на културата, в най-кратки срокове да наваксат тези пропуски", заяви игуменът на Рилския манастир Дядо Евлогий.

Ако министервото даде зелена светлина, обновяването може да започне веднага. Вече има дарени пари за течащия покрив.

"Най-ценни за нас са стенописите в храма, ако не се извърши хидроизолация, ще ги загубим безвъзвратно", категоричен е игуменът.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов