Избрани Новини

В Кюстендил откриват традиционната изложба "Жени художнички”

Елеонора Попниколова, Детелина Тихолова и Любляна Начева представят свои творби

Днес в началото на пролетния месец, от 17.30 ч. в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” се открива традиционната изложба „Жени художнички”. Елеонора Попниколова, Детелина Тихолова и Любляна Начева представят свои творби, в които всяка една от тях дава израз на своята емоционална натура и духовни послания. Показателен за изящната им чувствителност е и фактът, че и трите пишат стихове.

Елеонора Попниколова завършва Висш лесотехнически институт в София. След 1983 г. се установява трайно в родния си град и започва работа в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора”, където е дългогодишен уредник. Има шест самостоятелни изложби и десетки участия в общи и зонални изложби. През 1995 г. участва в колективна изложба на кюстендилските художници в Културно-информационен център – Братислава. Автор е на две стихосбирки и множество публикации в местни и централни издания.

Детелина Тихолова е родена в Добрич, живее и работи в Кюстендил. Учител по изобразително изкуство в ПМГ „Проф. Емануил Иванов”. Специализира моден дизайн и фотография. От 1992 г. пише хайку, а от 2004 г. създава хайга. Работи и в двете основни течения на хайга – традиционна с рисунки с туш (суми-е) и модерна с фотографски изображения. Печели награди от електронния конкурс на LiterNet „Мечти по лято” (2002), от Международния фотографски конкурс „За най-добра снимка от България” (2004). След спечелен конкурс за дебютна книга на Издателство „Арс” публикува книгата си „Хайку, хайга, суми-е” (2010), а през 2011 г. прави самостоятелна изложба на хайга и суми-е в Галерия „1908” – гр. София. Член е на Българския хайку съюз.

Любляна Начева завършва изобразително изкуство в ОУ „Даскал Димитри” – гр. Кюстендил. Следвайки мечтите си, изучава и завършва богословие в Софийски университет „Св. Климент Охридски” през 2001 г. В картините ѝ често се наблюдава синтез между богословие и изкуство. Преливат се философски идеи, християнската догматика и канон в иконописта с реализъм или сюрреализъм, абстрактни детайли или просто импресии. Тя е автор, куратор и създател на форуми, проекти и артистични събития, сред които: „Панагия – Въздигане на хляба”, „Духовна пътека за млади зографи”, детски пленер „Панагия” и др. Писателка и художничка с участия в литературни срещи и четения, автор на стихосбирката „Ангелски реалии”. Участва със свои картини в изложбите на кюстендилските художници.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)