Избрани Новини

Индия ще танцува в Благоевград

Идва д-р Сарасватхи Раджатеш - световно известна изпълнителка на индийски класически танци

Д-р Сарасватхи Раджатеш - световно известната изпълнителка на индийски класически танци и уважаван гуру от Индия, и нейната група от танцова академия "Натясарасватхи" са в България, за да представят индийски класически танцово-театрален спекракъл, включващ три класически храмови стила - Мохиниятам, Кучипуди, Бхаратанатям и традиционна музика. Спектакълът е посветен на Ади Шакти - изначалната женска Божествена енергия. В хиндуизма Ади Шакти се свързва с богинята майка – символ на женското начало и любовта. Почита се в множество различни форми – като универсална майка, като богиня на богатството и просперитета. Свързва се със силата на действието и силата на знанието, с желанието и с унищожението на всички зли сили. Със силата си тя е способна както да породи вселената, така и да я унищожи.
Спектакълът ще се проведе в Драматичен театър “Никола Вапцаров” днес от 18 часа.

Д-р Сарасватхи Раджатхеш е уважаван лекар по дентална медицина, но освен това е и една от изтъкнатите и автентични гуру, преподаващи индийския класически танц Кучипуди. Притежава магистърска степен по класическите танци Бхаратанатям и Кучипуди и е изучавала и други класически танцови форми – Катхак, Манипури, Одиси и Мохиниятам, под ръководството на легендарните учители гуру Маярао, гуру Шридеви Унни, Даршана Джавери и танцов център Нритяграм. Тя е първокласен артист, изявяващ се в телевизионния ефир. През последните две десетилетия е член на Индийския съвет за културни връзки. Д-р Сарасватхи Раджатеш е била член също и на Държавната танцова конкурсна комисия, щат Карнатака, както и уважаван съдия на национални и международни танцови събития. Носителка е на много награди, сред които световен рекорд на Гинес, Нритяширомани, ЕнТиАр Мемориал, Шакунтала Нритя Ратна, Калпашри, наградата на името на сестра Маргарет Вивекананда и др.
Д-р Сарасватхи Раджатеш е създателка на танцова академия "Натясарасватхи Кучипуди", която допринася за развитието на индийските танци и култура чрез театрални представления, семинари и демонстрации.
Академията е домакин на престижни и уникални фестивали като Акхила Карнатака Кучипуди Нритхиотсав и пътуващия танцов фестивал Нритхябхаратхи.
В стил Кучипуди академията е създала хореографии като Бхамакалапам, Каруня Рама, Шива Ганга, Гита Говиндам и Дасохам.
Всяка година Натясарасвати има представления в чужбина - Германия, Италия, Франция, Англия, Холандия и САЩ.
Академията има клонове в Бангалуру и Хайдерабад в Индия, както и в Калифорния, САЩ.

Раджешвари Чандраджа, Индия, e известна и многоуважавана изпълнителка на традиционна индийска музика.
Мариция Колити, Италия, е изпълнител на класическия стил Кучипуди, ученичка на д-р Сарасватхи Раджатеш.

Катя Тошева е артист, намерил вдъхновение в културата на Изтока преди повече от 10г. Открива магията на индийските танци и постепенно от хоби те се превръщат в професия. Страстта й я отвежда в Индия и към момента тя изучава три класически индийски стила - Катхак, Бхаратанатям и Одиси, с уважавани и международно известни и признати учители – Шармила Мукерджи, Бангалуру, Рави Шанкар Мишра, Варанаси и Свати Тивари, Делхи. Следвайки мечтите си, Катя основава училище за индийски танци "Кая", където с радост и ентусиазъм споделя знанията и интересите си. Води редовни занимания в София и Пловдив и провежда интензивни семинари в цялата страна. Участва в танцови и театрални проекти, фестивали и културни събития.
Виктория Маринчева се занимава с класически индийски танци в стил бхаратанатям от 2011 г. Започва да учи при Вивиана Джентили в школа „Дипавали“. Участва в семинари за напреднали в Италия и Словения. През ноември 2013 г. преминава 3-седмичен интензивен курс при Ниведита Бадве в Пуне, Индия. От 2014 г. организира ежегодни събития на тема бхаратанатям с водещ артист Ниведита Бадве. Резултат от съвместното сътрудничество са спектаклите „Танцът на Шива” (2014), „Анубхути“ (2015), "Shivoham" (2016). Виктория продължава да танцува и преподава в школа „Дипавали“. Участва в различни събития, посветени на индийската култура, като денят на Индия, денят на Хинди в СУ, международният ден на йога, международният благотворителен базар в София. През  февруари 2017 г. се завръща в Индия, където излиза на сцената на два престижни фестивала.  Като изпълнител на класически индийски танц Виктория следва традицията на приемственост (гуру-шиша), която започва от уважавания учител Уджуал Бхоле и се предава от неговата любима ученичка Ниведита Бадве. Вярва, че запазването на тази приемственост е най-важното качество на школа „Дипавали“.

Събитието е организирано от Балканско-индийска бизнес асоциация, Асоциaция "Индия" и Училище за индийски танци "Кая", с любезното съдействие на Посолството на Индия, школа „Дипавали“, Туристическа агенция "Алфа тур", Фондация "Девъм", Сдружение “Движение - Ние жените”, Община Благоевград, Драматично-куклен театър "Иван Димов", Хасково.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов