Премахват пясъчниците за игра в Благоевград

Решението е взето след постъпили писмени искания от родители

Пясъчниците за игра, намиращи се в детските площадки в Благоевград, ще бъдат премахнати поетапно. Решението е взето от кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов след постъпили писмени искания от родители, които настояват да бъдат предприети действия в тази посока.Основният мотив е, че често пясъчниците могат да бъдат източник на зарази. Община Благоевград периодично обработва площадките с дезинфектанти с цел осигуряване на безопасността на децата. Въпреки мерките, след направен анализ, бе взето решение пясъчниците да бъдат премахнати, за да бъде гарантирано здравето на най-малките. На мястото на пясъчниците ще бъдат поставени съоръжения за игра, като към този момент Община Благоевград проучва кои са най-добрите алтернативи.
Детски площадки без пясъчник са стандарт в много европейски страни. Практиката е въведена и в някои от градовете в България.
Община Благоевград апелира собствениците на домашни любимци да не позволяват на животните да играят в и около детските площадки в града. При нарушения могат да бъдат подавани сигнали на тел. 073/ 88 44 34, в работно време.