Избрани Новини

Белица отбелязва 114 години от Илинденско - Преображенско въстание

Тържествената церемония е днес от 17.00 ч.

Днес от 17.00 ч. Белица отбелязва 114 години от Илинденско - Преображенско въстание, организирано в Османската империя от Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Въстанието избухва на 2 август 1903 година и обхваща Македония и Одринско.
17 септември 1903 - дата славна и масово героична, в която Белица дава свидни жертви. Една малка Белица, която остави дълбока диря в историята на България със 120 души мъже, жени и деца,  зверски убити в този ден. Една малка Белица, която ненепразно бе определена да бъде център на въстанието и бе възложено на беличанина даскал Васил Теофилов да нарисува знамето на Илинденско-Преображеннското въстание, в което общите жертви са над 200 човека.
В този ден местните чети с войводите Захари Кошов и Никола Дюлгеров със 108 души четници и с четата на Георги Николов и Лазар Топалов от 30 души, обединени и обучени от генерал Цончев и по предварително начертания стратегически план, навлизат в Белица.
Ужас обхваща цялата чета на воеводите от Белица и четата на полковник Янков, когато на 18 септември заварват обгърнатото в пламъци село. Ужас обхваща войводите и четниците, когато заварват битката в центъра на Белица в местността „Средореко”, където намират посечени от ятагана местните хора.
Четите започват незабавни действия. Организират останалото местно население за изтеглянето им по пътеките на Рила към свободната част на България. Убежище на беличани дават Ихтиман, Долна Баня, Самоков и Дупница. В историята на България завинаги ще остане масовият героизъм на илинденци. През 2003 г. признателна Белица издигна паметник на илинденци, за да напомня на настоящите и идващите поколения за героизма на беличани, дали живота си, за да бъде България свободна и единна.
Илинденско-Преображенското въстание е връхната точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийските българи, които след Освобождението остават извън пределите на българската държава. Въстанието е израз на стремежа на нашите сънародници да бъдат неразделна част от България.
Чествайки и днес непреходната слава на илинденци, ние, техните потомци, отдаваме нашата почит и преклонение към всички борци, дали живота си за свобода и справедливост.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов