Избрани Новини

Поетеса от Петрич с открито писмо до министъра на културата

Магдалена Шумарова не приема начина на журиране и регламента в конкурса "Горчиво вино 2017"

Потесата Магдалена Шумарова от Петрич изпрати писмо до редакцията на Blagoevgrad.utre.bgо повод приключилия в Петрич Национален поетичен конкурс "Горчиво вино 2017". Цитираме го дословно:

"До Министъра на културата
До Председателя на СБП
До Кмета на община Петрич

ОТКРИТО ПИСМО
от Магдалена Шумарова и още 390 поети, участвали в литературния конкурс „Горчиво вино 2017“, проведен от НЧ „Братя Миладинови“ – град Петрич

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,
Току-що приключилият литературен конкурс в Петрич според нас е в нарушение на всички нормативи и на всяка нормалност.
Тъй като няма закон или поне някакво постановление или наредба за подобни конкурси, в Петрич си позволиха да се подиграят с повярвалите.

Уважаеми г-н Кмете,
Според регламента наградата за спечелилия първото място е издаване на негова книга. Няма никакъв лимит на цената за издаването. Ами ако издателят поиска от Общината 50 хиляди лева! Едва ли някой от двамата ще се задоволи с това да се издаде книга до 1000 лв. След като предварително не е уточнена сумата и не са дефинирани обемът, цветността и тиражът на книгата, победителят и издателят може да си стъкмят каквато си искат книга. Заслужават ли такова ощетяване гражданите на общината, които знаят, че няма пари нито за нова баня, нито за парк, нито за автобус до гарата?

Уважаеми г-н Председател на Съюза на българските писатели,
Каква е ролята на СБП, след като четири години наред председател на журито е един и същ негов член – Пламен Тотев?! При толкова изтъкнати български писатели как може журиращ винаги да е секретарката на читалището, която няма нищо общо с поезията? Не е ли редно, когато става дума за издаване на книга, председателите да се сменят, както и съставът на цялото жури?
Та този председател, който е и издател, едва ли ще остави на друго издателство да издаде книгата, която той е наградил. Тогава? Какъв извод ще трябва да си направим ние, останалите 390 невидими пишещи? Защо СБП е замесен в регламента, като на практика не участва в нищо.

Г-н Министър на културата,
Не е ли редно да има поне някакъв правилник за провеждане на тези прословути литературни конкурси? За всички ни става ясно, че спечелването им става не по нормален начин, а почти няма град или село – родно място на наш писател или поет, където да не провежда такива конкурси? Не е ли време да се регламентира тази всеобща дейност, от която се възползват само отделни личности?
Аз съм дългогодишен преподавател по литература в горния курс и често ме канят да бъда арбитър на подобни конкурси в ЮЗУ – Благоевград.
Миналата година оценявахме по точкова система от едно до десет студентски есета, но получихме наистина анонимно, само номерирани, текстовете по Интернет и всеки член на журито оценяваше поотделно, без да се познаваме помежду си. Едва на обявяването на наградите разбрах кои са останалите деветима членове на журито и те разбраха за мене.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,
Моля ви, не позволявайте повече нерегламентирани и незаконни действия по общини и паланки, свързани с тези конкурси, напишете си правилник или наредба, където ясно да се казва кое е позволено и кое не е. В противен случай страдат само вярващите в правдата, а тя, изглежда, е на смъртен одър.

С уважение:
Магдалена Шумарова"Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)