Избрани Новини

Детски играчки гостуват в Разлог

Изложбата "И ние бяхме деца“ на музея в Попово представя играчки от края на 19 век

Гостуващата изложба „ И ние бяхме деца“ на музея в Попово представя играчки от края на 19 век до 60-те г. на 20 век. Изложбата е посветена на 60-годишнината от създаването на Исторически музей, Разлог, в чиято лекционна зала може да бъде видяна. Наред със самоделните играчки от парцали, дърво и тел, които са масови в този период, не само за децата от селата, но и за по-бедните деца от градовете, са пок...азани и образци от серийни игри и играчки. Колекцията събира по уникален начин на едно място парцалени кукли от началото на 20 век, картонените игри, предвестници на „Черен Петър“ – „Крачун и Малчо“, „Дама воденица“, „Игрите на Амур“, детски тротинетки, детски колелета, саморъчно направени дървени пушки, свирки, люлки тип „конче“, палячовци, дървени кукли на ластик и други. Сред атракциите в експозицията е и бебешка количка от ракита, от края на 19 век, произведена във Виена. Всичко това е показано на фона на 10 голямоформатни постера със снимки на деца от епохата на играчките, които са представени в изложбата. Експонираните играчки провокират посетителя да погледне в детството по един друг начин-с носталгия, с тъга, но и с усмивка.
В България няма музей на играчките-те не са били обект на целенасочено събиране. Именно затова показаните образци могат да бъдат разгледани като една рядка възможност да бъдат видени в една цялост.
На откриването присъстваха малчугани от детските градини в Разлог и населени места от общината, а директорът на Исторически музей-Попово Пламен Събев сподели, че за първи път на тяхна изложба присъстват толкова много деца, което е впечатляващо и трогателно. Изложбата уважиха и кметът на Разлог инж. Красимир Герчев, зам.кметът по социалните дейности инж. Венцислав Гърменов, много жители и гости на Разлог. Поздрав към всички отправиха децата от Детска вокална група към НЧ „15.09.1903-1909“, с ръководител Светла Копанарова.
Изложбата е показвана в Попово, София, Габрово, Сопот, Пазарджик, Пловдив, Кюстендил, Гоце Делчев, Банско, Благоевград и ще остане в Разлог до края на месец ноември.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)