Над Сугарево войводи честват Тодор Александров

Ще присъства вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов

Днес от 11 часа край параклиса "Свети Илия" над село Сугарево, Мелнишко, ще се проведат мероприятия, с които по традиция се отбелязва годишнината от смъртта на легендарния войвода, водач на ВМРО Тодор Александров. На 31-ви август се навършиха 93 години от убийството на войводата.

На събитието ще присъстват вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, заместник-министри, народни представители, членове и симпатизанти на организацията. Ще има и гости от Македония. Ще се включат и младежи, членове на ВМРО, участници в станалия традиционен едноседмичен поход в Пирин. Тяхната крайна точка в похода е гробът на Тодор Александров.

Каракачанов тържествено ще връчи грамоти на новоприети членове в редиците на ВМРО, които ще положат клетва на Евангелието, камата и револвера, както някога са го правили борците за свободата на Отечеството.

Тодор Александров е роден на 4 март 1881 в покрайнините на Щип. Той е член на Централния комитет и лидер на Вътрешната македонска революционна организация. С името на Тодор Александров са свързани едни от най-героичните страници на ВМРО. Войводата проявява изключителна храброст по време на Балканската война. Със своите четници той превзема Кукуш и го предава на настъпващите български военни части. Големият патриот намира смъртта си на 31.08.1924 година, като все още не е изяснено напълно кой е истинският подбудител за неговото убийство. На Тодор Александров принадлежи безсмъртната фраза: “Ако някой ми каже, че не съм македонец, ще му отрежа езика, ако ми каже, че не съм българин, ще му отрежа главата!“Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия