Избрани Новини

Над Сугарево войводи честват Тодор Александров

Ще присъства вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов

Днес от 11 часа край параклиса "Свети Илия" над село Сугарево, Мелнишко, ще се проведат мероприятия, с които по традиция се отбелязва годишнината от смъртта на легендарния войвода, водач на ВМРО Тодор Александров. На 31-ви август се навършиха 93 години от убийството на войводата.

На събитието ще присъстват вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, заместник-министри, народни представители, членове и симпатизанти на организацията. Ще има и гости от Македония. Ще се включат и младежи, членове на ВМРО, участници в станалия традиционен едноседмичен поход в Пирин. Тяхната крайна точка в похода е гробът на Тодор Александров.

Каракачанов тържествено ще връчи грамоти на новоприети членове в редиците на ВМРО, които ще положат клетва на Евангелието, камата и револвера, както някога са го правили борците за свободата на Отечеството.

Тодор Александров е роден на 4 март 1881 в покрайнините на Щип. Той е член на Централния комитет и лидер на Вътрешната македонска революционна организация. С името на Тодор Александров са свързани едни от най-героичните страници на ВМРО. Войводата проявява изключителна храброст по време на Балканската война. Със своите четници той превзема Кукуш и го предава на настъпващите български военни части. Големият патриот намира смъртта си на 31.08.1924 година, като все още не е изяснено напълно кой е истинският подбудител за неговото убийство. На Тодор Александров принадлежи безсмъртната фраза: “Ако някой ми каже, че не съм македонец, ще му отрежа езика, ако ми каже, че не съм българин, ще му отрежа главата!“



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)