Благоевград отбеляза 92 години от гибелта на Тодор Александров

С ритуал по полагане на цветя и минута мълчание почетоха революционера

С ритуал по полагане на цветя и минута мълчание благоевградската общественост отбеляза 92 години от смъртта на войводата Тодор Александров.  На бюст-паметника на революционера, който се намира в градинката пред Съдебна палата, цветя положиха заместник-кметът по икономика и финанси на община Благоевград Иво Николов, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, заместник-областният управител Асим Адемов, Георги Васев, председател на ВМРО – Благоевград, представители на различни институции, общественици и граждани.

Историкът Иван Стоянов припомни част от живота и делото на българския революционер. Цоня Кръстева от ВМРО пък рецитира творбата на Пейо Яворов „Заточеници“, посветена на Тодор Александров.

Тодор Александров е роден на 4 март 1881 в покрайнините на Щип. Той е член на Централния комитет и лидер на Вътрешната македонска революционна организация. С името на революционера са свързани едни от най-героичните страници на ВМРО. Войводата проявява изключителна храброст по време на Балканската война. Със своите четници той превзема Кукуш и го предава на настъпващите български военни части. Големият патриот е убит на 31.08.1924 година. На Тодор Александров принадлежи безсмъртната фраза: “Ако някой ми каже, че не съм македонец, ще му отрежа езика, ако ми каже, че не съм българин, ще му отрежа главата!“.