Избрани Новини

Продължава борбата с пожара в Кресненското дефиле

Огънят е обхванал близо 10 000 декара смесена гора

С около 400 декара се е разраснал пожарът в Кресненското дефиле през изминалата нощ. Това каза за Агенция „Фокус“ началникът на „Националния оперативен център“ към ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Тошко Бързилов за пожара, който вече трети ден бушува в Кресненското дефиле.

„Продължават действията по ограничаването на пожара в района на Стара Кресна-Влахи-Ощава. На мястото в момента работят 30 пожарни автомобила, 150 пожарникари, 85 служители на българската армия, горски работници, служители на Регионалната дирекция по горите, Югозападното предприятие – 230 човека. Също така сме с готовност да включим два хеликоптера, които всеки момент ще бъдат повикани на място на най-критичните точки. Предприети са действия за ограничаване на фронтовете, по които се развива пожарът. Те са 3“, обясни комисар Бързилов.

По думите му по периметъра се работи постоянно и не се дава възможност да бъде развит огънят, особено към населените места.

„Няма загинали и пострадали хора към настоящия етап. Създадена е необходимата организация и взаимодействие между институциите. На този етап през нощта има малко разрастване на пожара – около 150-200 декара на единия участък, на другия също около 200 декара. Надалеч е, извън периметъра на къщите. Нещата са под контрол. Работи се постоянно с булдозери, правят се просеки, прокарват се пътища за придвижване на техниката“, допълни комисар Бързилов.

Той увери, че няма никаква опасност за хората. „Евакуираните се върнаха по къщите си. Засега всичко е спокойно. Има специален режим, записват се кой влиза и кой излиза, но просто искаме да знаем колко души има и къде са, защото ако бъде застрашен животът им, да ги изведем“, каза още комисар Тошко Бързилов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов