Избрани Новини

Засилено е търсенето на дърва за зимата

Най-скъпо вървят дъбовите дърва

Завишено търсене на твърдо гориво за отопление през зимата, отчитат от складовите бази за дърва, въглища и пелети в Благоевград, съобщава БНТ. Според търговците тази година зареждането на домакинствата с дърва и въглища за отопление е започнало много по-рано в сравнение с миналата.

Хората са започнали да купуват твърдо гориво за отопление, защото миналата зима заради снеговете и студеното време доставчиците не можаха да стигнат до местата за добив на дървесина в горите. А така се забави и зареждането на складовете. Другата причина е очакваните по-високи цени в края на есента.

Васил, който отоплява с въглища жилището си от 50 квадратни метра каза, че се е научил да не чака последния момент да се снабди с гориво за зимата.

Васил:
"Ще станат по-скъпи да през зимния сезон. Около тон и половина стига за цялата зима."

Един кубик букови дърва - ненарязани, засега се продават на цени от 80 лева. Тон български въглища струва 300 лева.

И тази година най-скъпо се продават дъбовите дърва. Един кубик от тях се струва 95 лева.

Иван Ризов, управител на фирма "Топливо" в Благоевград:
"Хората подхождат малко по-сериозно. Сега наистина идват. Зареждат се, така че и за нас е по-добре, защото можем регулярно да доставяме и да държим едни нормални цени, които през зимния сезон доставчиците ги увеличават спекулативно.“

Увеличение в цените на твърдото гориво, поне до края на лятото, няма да има, увериха търговците. В края на есента обаче се очаква дървата за огрев да поскъпнат с около 30 лева за кубик.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов