Избрани Новини

До десет палатки разрешават край хижите в Пирин през август

През август и в началото на септември всички хижи над Банско са пълни

До десет палатки могат да разположат туристите край хижите на територията на Национален парк "Пирин". Такава заповед издадe ръководството на парка заради големия брой посетители в планината. През август и в началото на септември всички хижи над Банско са пълни и местата не достигат,информира БНТ. За да не се отпращат хората, които искат да нощуват там, те ще могат да лагеруват около самите сгради.

На територията на Националния парк „Пирин" къмпингуването и опъването на палатки става само на две места - стария палатков лагер под хижа „Бъндерица" и близо до хижа „Дамяница".

Росен Баненски, директор на НП „Пирин": „Забранено е опъването на палатки и паленето на огън по езерата, по туристическите маршрути, по резерватите. Все пак това е национален парк. Не може всеки да си опъва палатка, където иска."

За почивните дни всичките 150 места за спане в хижа „Бъндерица" са заети. Миналата седмица също е било пълно, разказа хижарят.

Христо Драгов, управител на хижа „Бъндерица": Чехи, французи, руснаци има, македонци има, идват. Предишната седмица имаше няколко палатки.

От ръководството на парк „Пирин" призовават туристите да бъдат изключително внимателни и при паленето на огън в планината. Задължително трябва да става само на определените за това места.

Росен Баненски, директор на НП „Пирин": "Да не се позволява на деца да си играят с огън е много важно, да не се пали огън във ветровито време. При пожар най-важното е веднага да се обадим на 112 и да сигнализираме за случая и чак след тогава по възможност да се предприемат някакви действия по загасяване на пожара."

Парковата охрана стриктно следи за спазване на забраните за палене на огън и лагеруване в планината. Има и глоби от 50 до 100 лева за нарушителите, които не ги спазват.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)