Избрани Новини

Хижите в Пирин - пълни с туристи

Не само с нашенски, но и с чуждестанни

Много хора предпочитат да прекарат лятната си почивка на планина, вместо на море. Това споделят за БНТ голяма част от хижарите в Пирин планина.

Една от сравнително лесно достъпните хижи Яворов над град Разлог е с резервирани места за почивните дни до края на месец август. В хижа Яворов казват, че планината привлича не само българските туристи, но и чужденци. Тук отсядат гости от цяла Европа, Америка, а съвсем наскоро и туристи от Канада. Някои идват за една нощувка, други за цяла седмица, а такива като семейство Илич от Сърбия само за няколко часа.

Зоран Илич:
"Ние сме влюбени в българската природа и често идваме тук. Мисля че и следващата година ще дойдем тук в Пирин и ще препоръчан на много мой приятели да ни последват."
Вера Илич - Сърбия:
"Отлична вода, въздух, чиста природа, а и тук наистина цивилизовано, можете да дойдете даже и да не сте толкова добри планинари."

От хижата тръгват няколко туристически маршрута. В рамките на няколко часа хората могат да си направят приятни разходки до Хайдушка чешма и Яворова поляна.

Радко Божинов – председател на Туристическо дружество “Пирин” – Разлог:
"Хижа „Яворов” е малка по в страни от главните изходни пунктове на Пирин, както е например хижа „Вихрен” и хижа „Безбог, но от тук започва, за да се мине през „Кончето”, което е емблемата на Пирин, трябва да се почне или от нашата хижа или от хижа „Вихрен”, така че от тук също идват много хора, които тръгват в тази посока.”
Стефан Илиев:
"Да, трябва да се ходи, трябва повече активна почивка в планината, вместо да лежат пасивно, така се увеличава производителността на труда, а така остават и спомени."

През лятото в планината времето може да поднесе най-различни изненади – от ясно и слънчево до мъглив, ветровито и дъждовно. Затова хижарите предупреждават в планината да се ходи винаги с обувки, връхна дреха, дъждобран и зареден телефон.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов