Избрани Новини

Международният джаз фестивал е в разгара си

Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева бе гост на феста в Банско

Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева бе скъп гост на градоначалника на Банско Георги Икономов. Поводът за нейното посещение бе 20-то юбилейно издание на Международния джаз фестивал, което е в своя разгар. 
Ирена Георгиева, признат експерт от туристическия бранш, се наслади на изпълненията на група „Two Cities One World”. Младите музиканти Анна и Джаред Катур са двойка в живота, събрани от любовта си към музиката. През 2013 г. основават своята група за авторска музика и издават самостоятелен албум. 
След тях на сцената излязоха джаз цигуларят Мачей Стшелчик, класическият китарист Ромуалд Еренц и джазовият басист Пьотр Родович, които са автори на проекта „ШОПЕН НА СТРУНИ”. Тримата музиканти представиха творби на Шопен – композиторът, оказал голямо влияние върху полската музика, в това число и в джаза. На сцената липсваше пиано, инструмента, с който свързваме Фредерик Шопен. А те изпълниха блестящо негови парчета с цигулка, китара и контрабас.
Българската група „New Beginnin” зарадва публиката с първото си авторско парче „Харесва ли ти” и редица популярни песни. Певецът – композитор Тони Момрел омая с гласа си голяма част от присъстващите на площада в Банско в шестата фестивална вечер, посветена на джаза. 
Днес на сцената в Банско излизат „Тбилиси Биг бенд” с диригент Гиви Гачечиладзе и солисти. Членове от грузинския джаз оркестър и посланикът на Грузия в България Н. Пр. г-н Зураб Беридзе се срещнаха със заместниците на Икономов – Ивайло Ръхов и Асен Кирицов. Среща, на която те запознаха заместниците с почти 20 годишната история на групата и богатия си репертоар. Обсъдени бяха и бъдещи проекти за обмен на туристи и културни прояви в курортния град.
Бендът се състои от 20 професионални инструменталисти и 8 вокалисти, като през 2006г. получава голямата награда за „Най-добър Биг бенд” на Международния джаз фестивал в Монте Карло. След тях на сцената ще излязат Марио Станчев двойно трио, французите Фредерик Виал/ Тома Кордоли/ Йоан Сера и специалният гост на вечерта Маги Алексиева – „МЕЙ”.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов