Започнаха парк "Галерия” в Кюстендил

Изцяло се променя пространството около художествената галария "Владимир Димитров-Майстора"

Започна изградането на парк „Галерията” в центъра на Кюстендил по проект, одобрен още през 2013 год, казаха от общината, пише kmeta.bg. Финансиреноте - около 2,5 мил. лева, е по програмата "Региони в растеж".

Изцяло се променя пространството около художествената галария "Владимир Димитров-Майстора". Премахват се съществуващите настилки и обособени алеи, дори и мозайката по стълбите на централното читалище "Братство"ще бъде сменена .

Предвижда се създаване на нови алеи, подмяна на съществуващата настилка, обособяване на кътове за отдих, на нов фонтан, на детска площадка на  27 кв. метра площ,  засаждане на нови дървета и храсти.

Багерите вече къртят всичко от досегашните пътеки, алеи и фасади пред бившото кино "Владимир Заимов". Съборено е и полуизгнило дърво.

От няколко месеца обаче има недоволства сред кюстендилци, че заради изграждането на паркинг  се предвижда премахването на  30-годишни брези. Дори в социалните мрежи е създадено движение "Спаси Кюстендил!". От общината успокояват, че брезите ще бъдат изкоренени и презасадени покрай река Банщица. Това ще стане със скъпа технология, но наесен, когато завършва вегетативнитият период на дърветата.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен