Избрани Новини

Ненчо Касъмов: Махаме естрадните песни от "Пирин Фолк“ Сандански

В Конкурса за изпълнителско изкуство има четирима изпълнители от Македония

Ненчо Касъмов е роден на 2 януари 1969 г. в Кюстендил. Собственик и управител е на музикална компания „Диапазон рекърдс“, която е с 20-годишна история. През годините през нея са минали някои от най-големите имена в попфолка и фолклора. Заедно с брат си Виктор Касъмов е собственик на 4 музикални телевизии: Фен ТВ, Balkanika MTV, Фен Фолк ТВ, BG Music Television. За втора година е директор на престижния международен фестивал „Пирин Фолк“ Сандански.Във връзка с предстоящия фестивал "Пирин Фолк 2017" г-н Касъмов даде интервю за в. "Минаха години":
1. Г-н Касъмов, поздравявам ви за усилията, които положихте за миналогодишното издание на фестивала, а видимо те не са били никак малко. Какво ви провокира след толкова успешни музикални проекти да се захванете точно с „Пирин фолк”? – Благодаря за оценката! Фолклорната музика и в частност македонската музика ни е в кръвта – на мен и брат ми Виктор. Продуцираме и издаваме народна музика от десетилетия: своята професионална музикална кариера от нас са започнали такива големи и обичани имена като Николина Чакардъкова, Володя Стоянов, Румяна Попова. През годините сме организирали големи концерти в много градове на България, издавали сме десетки дискове с народна музика. Вече 3 години сме собственици и менажираме национална фолклорна телевизия Фен Фолк ТВ, а преди това наша беше идеята и за създаването на Фолклор ТВ. Като цяло ние с брат ми винаги сме подкрепяли фолклорната музика и така ще бъде и занапред.
Затова съвсем закономерно се заехме с цялостната организация на престижния фестивал „Пирин Фолк“ Сандански, като приехме поканата на кмета Кирил Котев. За нас беше предизвикателство, но и плувахме в свои води, така да се каже.

2. Миналата година тръгнахте с желание за големи промени, но се включихте буквално в последния момент и не ви стигна времето. Какво не успяхте да реформирате и на какво ще наблегнете тази година? – Тази година имахме много силна селекция, тоест получихме за избор много качествени песни в стилистиката на изконното звучене на фестивала. Само ще спомена, че песни за участие изпратиха такива доказани имена като Васко Лазаров, Влади Вълчев, Илиян Михов-Баровеца. Това говори много за впечатлението и заявката, които дадохме с миналогодишната организация на феста.

3. Фестивалът чества своят четвърт век, а през цялото това време той премина през различни периоди и насоки– кои от тях повлияха положително на развитието му и кои не до там, според вас? – Фестивалът през последните години залитна и се отклони от първоначалния си замисъл, а именно – авторска македонска песен. Изпълняваха се много песни с естрадно и поп звучене. Това трябва да бъде спряно и тази година на 100% от сцената ще звучат македонски песни.

4. Трудно ли е да сте директор на този форум и как оценявате работата  на предшественика си Валентин Пензов? – Организацията на фестивал с такава структура, мащабност и мисия е много сложна работа. „Пирин Фолк“ Сандански като събитие няма аналог в България. На Вальо Пензов лично аз от сцената на Летния театър през 2016 г. връчих плакет за цялостен принос в развитието на фестивала. Искам да подчертая, че фестивал с такива размери се прави не от един човек, а от фирма, от организация с голям екип. Зад мен стоят много всеотдайни хора, които приемат не като работа, а като мисия организацията му, за което им благодаря!

5. С какво ще бъде по-различно това празнично издание на фестивала, какви рецитали се предвиждат, ще прозвучат ли големите хитове от първите години, ще видим ли големите звезди, които публиката очаква на такава годишнина? – Първото различно е, че по повод юбилейното издание за първа година се учредява „Детски Пирин Фолк“ Сандански. На юбилейното издание на сцената на Летния театър ще прозвучат 25 емблематични песни от историята на фестивала. Това са песни, които са били отличени с награди или са останали в сърцата на феновете и се пеят и до днес. На „Детски Пирин Фолк“ специален гост ще е Володя Стоянов, който изрази готовността и желанието си да подкрепя децата таланти на България. Други изпълнители, които приеха поканата ни за участие, са Севдалина и Валентин Спасови, Георги Гоцев, Илия Луков и нека не издавам всичко. За съжаление Йорданка Варджийска и Райко Кирилов няма да могат да присъстват поради лични ангажименти на тази дата. Но уверявам ви, че и през трите фестивални вечери зрителите ще усетят магията на традицията и емоцията през годините.

6. За първи път от много години насам фестивалът ще се проведе в три вечери, вместо в две. Обяснението до сега беше, че фестивалните вечери са само 2 поради липса на средства. Как се разшихте на тази промяна и с какво ще изнeнадате зрителите? – Първата фестивална вечер е „Детски Пирин Фолк“. Там ще участват 20 изпълнения и бяхме категорични, че децата трябва да са обособени в отделна вечер. На 26 август отново ще се проведат Конкурса за авторска македонска вечер и след него Конкурсът за изпълнителско изкуство. 27 август е Гала вечерта.

7. Какво ви провокира да направите за първи път „Детски пирин фолк”, при положение, че в страната се провеждат  над 100 конкурса за пеещи деца? - Ще има ли възрастови категории при децата и как ще бъдат оценявани? - Това е конкурс за изпълнителско изкуство за деца между 8 и 15 навършени години. Наясно сме, че има много такива конкурси за деца. Различното е, че на Пирин Фолк изявата на децата ще има изключително силно медийно отразяване, което може да постави един страхотен старт за кариерата на едно талантливо и надарено дете. Конкурсът ще бъде излъчван на живо по музикални телевизии Фен Фолк ТВ и Фен ТВ, в YouTube и по две радиостанции. Партньор традиционен на фестивала е БНТ и БНТ Свят. Преди него ще направим представяне на всяко от допуснатите деца за участие в интернет сайтове, вестници и т.н. Както казах за Пирин Фолк, казвам същото и за Детски Пирин Фолк – няма да има аналог в България.

Изпълненията ще се оценяват от 7-членно фестивално жури с председател доц. Георги Петков. Те ще определят първо, второ и трето място, както и кметът на Община Сандански ще даде своя награда. Всички тези награди имат и парични стойности. Отделно ще има и sms гласуване за Награда на телевизионния зрител.

8. Силно ме смущава визията на фестивала през последни години – бутафорни декори, които никой в Европа вече не използва за подобен форум. Ще видим ли тази година най-после модерна мултимедийна сцена, както подобава на голям европейски фестивал в 21 век? – Предполагам,  визирате декори преди 5-6 години, когато може би поради някакви причини не са били професионално издържани, а малко по-самодейни. През 2016 година за декора работихме с професионални художници и декоратори, които работят за големи филмови и телевизионни продукции. Тогава пресъздадохме Мелнишките пирамиди и средновековната византийска църква „Свети Никола”. Тази година очаквайте и нещо ново на сцената. Но искам да подчертая, че концепцията ни е да се придържаме към корените, към традициите – както в звученето, така и визуално. Не напразно имаме и изискване за облеклото на всеки участник – трябва да съдържа елемент от характеристиката на македонска област.

9. До миналата година съществуваше една порочна практика в подбора на конкурсните песни – едва половината минаваха през подборна комисия от специалисти, останалите бяха спускани с квоти, без да са минали през подборно жури и без да отговарят на критериите за подбор. Ще продължи ли фестивалът да се движи по тези двойни стандарти /както до сега/ или наистина ще има реални реформи? – Целта на квотния принцип е да осигури високо ниво на фестивала откъм качество на представените песни на сцената. С тази цел той остава, обявено е в Правилника на фестивала на сайт pirinfolk.com още миналата година.


10. Кой, кога и как подбира песните за фестивала, по какви критерии става това, колко от песните тази година са минали през подборно жури и колко ще са „парашутисти”? – Не сме в авиацията, за да говорим за „парашутисти“. Селекционното жури за 2017 г. беше 5-членно с председател Валери Димчев. Не мисля, че някой, който е наясно с македонската музика, не го познава и може да оспори компетентността му. Май месец се проведе селекцията. За авторските песни журито прослушва анонимно песните и ги оценява по десетобалната система по следните критерии: принадлежност към македонска фолклорна област, композиция, аранжимент, текст. После точките се сумират. Всичко е прозрачно и ясно – по Фен Фолк ТВ нееднократно излъчихме репортаж от селекцията, а в сайта на Пирин Фолк са обявени всички резултати. Даже правилникът допуска 8 песни от селекция, а ние тази година поради качествата на изпратените песни допуснахме 10. Същото стана и с изпълнителите за другия конкурс – допуснахме 10 от селекция при обявени 8 в правилника.

11. Миналата година се оплакахте, че бюджетът на фестивала е орязан наполовина, но въпреки това се справихте блестящо с тази трудна ситуация. Тази година общината готова ли е за по-голама инвестиция в едно събитие, превърнало се в емблема на града? – Да. Новото ръководство на Общината е изключително активно откъм всякакви културни и музикални мероприятия, а ние като фирма стоим зад „Пирин Фолк“ с целия си потенциал и възможности.

12. Стана практика през последните година на фестивала да гостуват изпълнители и автори от съседните балкански страни – ще продължи ли това? – Да. Тази година ще участва певица, която от 30 години живее в Швейцария. В Конкурса за изпълнителско изкуство имаме четирима изпълнители от Македония, като единият пее в дует с българка. В Конкурса за авторска македонска песен имаме трима представители от Македония.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)