Избрани Новини

Банско почете 114 години от паметните Илинденски дни

Бяха положени венци и цветя от признателните граждани и организации

С отслужване на панихида в черквата „Света Троица” в Банско бе дадено началото на тържественото честване на 114-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Преди 114 лета един народ забравен от Великите сили, целуна камата и револвера на своето писание, на своята вяра и сам, без чужда помощ въстана.
Десетки миряни, жители и гости на планинската община се събраха в неделната сутрин пред паметника „Банско помни героите!”, за да засвидетелстват своята почит към всички знайни и незнайни народни герои, които въстават срещу тиранията и безчовечието, в името свободата и човещината.
„Преди 114 години 30 хиляди български въстаници се изправиха срещу 400 хиляди турски войници, и влязоха в над триста сражения, в името на разпокъсаното ни Отечество.
Зад тази суха статистика стоят човешки съдби, стоят над 15 хиляди опожарени български къщи, стоят стотици обезлюдени села, стоят съдбите на хиляди изклани, отвлечени и обезчестени. Стоят имената на героичните банскалии, последвали порива си за свобода, в името на майка България!” заяви в словото си кметът на Банско Георги Икономов.
„В далечната 1903 Марушка Тодева и Спаска Георгиева извезват на знамето на въстаниците думите "СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ". Онези, същите от Априлската епопея, които ще поведат отново непокорните банскалии към поредната българска голгота. Тези думи за тях ще се превърнат в свещен обет, който ще подпишат с кръвта си, водени от Радон Тодев, Борис Иванов, Иван Голев, Радон Георгиев, Атанас Фурнаджиев, Сава Мехомийски, Михаил Колчагов, Георги Голев.
Не се забравят онези двайсет и седем от смъртната чета на Радон Тодев, опяти приживе и намерили смъртта си в Годлевската планина, пазейки живота на беззащитните” допълни още Икономов.
Гости на тържествата, посветени на годишнината от Въстанието, бяха народните представители Даниела Савеклиева, Александър Мацурев и Атанас Стоянов, евродепутатите Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки, Бисер Михайлов – областен управител на област Благоевград и заместника му Иван Стоянов.
В знак на преклонение и признателност бяха положени венци и цветя от градоначалника на Банско Георги Икономов, гостите на тържеството, признателни граждани и организации. Специално за честванията в Банско, министър-председателят на Република България Бойко Борисов изпрати венец, който също бе поднесен на паметника.
Неделният ден в Банско, посветен на паметната годишнина, продължи със събор на „Мъртва поляна” в местността „Чалин Валог”. Фолклорните певици Мария и Магдалена Филатови с песните си допринесоха за празничното настроение на всички присъстващи. Фолклорните групи при НЧ „Никола Вапцаров” в Банско разкриха колоритността на банския фолклор и народните танци, пленявайки всички присъстващи с багрите на народните си носии, автентичните песни и кръшните си хора.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов