Избрани Новини

Египетски "фараони и дервиши" покориха "Велико Търново 2017" (снимки)

Животът

30-07-2017, 11:29

Снимка:

Димитър Тренчев

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пирински песни и танци ознаменуваха "Нощта на българския фолклор" в Търново (снимки)

Участваха още изпълнители от Мавриций, Чили, Перу, Колумбия и Сърбия

На завършилия тази нощ (миналата вечер – бел. авт. ДТ) 20-ти международен фолклорен фестивал "Велико Търново" 2017 аматьорският състав "Асют фолк арт труп" от столицата Кайро донесе наградата на публиката в летния театър на парк "Марно поле" в старата българска столица, съобщи фолклористът Димитър Тренчев.

"Египетските танцьори спечелиха любовта на българската публика с вихрената си хореография, уникалните костюми на дервиши и фараони и провокативното сценично поведение", анализира фолклорният специалист. Той разказа още, че председателят на българската секция на ЦИОФФ (Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО) и неформален директор на фестивала Емил Павлов е наградил ръководителя на египетския състав Мустафа Емин с почетен плакет и картина на младия художник Стилиян Иванов, победил в провелия се в рамките на фестивала пленер по живопис. Подгласници на египтяните станаха "Летящите грузинци" от Тбилиси и темпераментните аржентинци от състав "Десде ел Алма" от провинция Сан Луис.
С почетни фестивални плакети и тематични награди бяха удостоени и съставите на останалите държави и участници – райският остров Мавриций, страната на лютите чушки Чили, държавата на древните инки Перу, разноликата Колумбия и представящия Сърбия ансамбъл "Оро" от град Ниш с ръководител Зоран Стоянович, разказа още Тренчев.
Организаторите са отличили и представилите българския фолклор състави – празнуващият 30 годишен юбилей детски фолклорен ансамбъл „Търновче“, представителният ансамбъл на ЦИОФФ България „Жар“ при НЧ „Доктор Петър Берон 1926“ от София, Академичен фолклорен ансамбъл София, ансамбъл "Сидер Войвода" от Горна Оряховица и ансамбъл „Искра“ към едноименното читалище във Велико Търново.
Зам.-председателят на Съюза на музикалните и танцови дейци Любчо Василев връчи на Емил Павлов най-високото отличие на съсловната организация „Златна лира“ за приноса му за съхраняване и популяризиране на българския и световен фолклор, каза в заключение фолклориста.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов