Избрани Новини

Пирински песни и танци ознаменуваха "Нощта на българския фолклор" в Търново (снимки)

Нощта на българския фолклор завърши с извило се на три ката хоро

С танцова шевица от Пиринска Македония започна вчерашната нощ на българския фолклор в рамките на 20-ия Международен фолклорен фестивал Велико Търново 2017, съобщи от старата българска столица фолклористът Димитър Тренчев. Той уточни, че представянето на българския музикален фолклор е било сведено само до македонската фолклорна област, северняшката, шоплука и Тракия.

"Ансамбълът при великотърновското читалище "Искра" представи танцов спектакъл по мотиви от авторски песни и обработки на професор Кирил Стефанов и Александър Кукарешков и хореографски композиции на Кирил Апостолов, Костадин Руйчев и младата надежда на пиринската хореография Йордан Николов от петричкото село Първомай", анализира фолклорният специалист. Той разказа още, че северняшката фолклорна област е била представена от ансамбъл "Сидер Войвода" от Горна Оряховица, а Академичен фолклорен Ансамбъл – София и отпразнувалият 80-годишен юбилей ансамбъл "Жар" при софийското читалище "Д-р Петър Берон - 1926", са поднесли шопски и тракийски ритми, аранжирани от 91 годишния доайен на българската хореография Иван Тодоров.
Нощта на българския фолклор завърши с извило се на три ката хоро, на което се хванаха изпълнители и публика, каза в заключение Тренчев.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)