Избрани Новини

Васко Лазаров ще пее на "Пирин фолк" - Сандански

Ще представи в Конкурса за авторска македонска песен "Тугино пуста“

Представяме ви Васко Лазаров - участник в "Пирин Фолк" Сандански – Конкурс за авторска македонска песен:
Васко Лазаров е роден в Благоевград. Учил е филмова и телевизионна режисура в ЮЗУ "Н. Рилски". Занимава се с пеене от юноша. Започва с рок група "Арсенал", след което се ориентира към фолклора.
Първите си стъпки прави в състава на ДНА под ръководството на Александър Миразчийски. Лазаров е откритие на големия цигулар и композитор Николай Ваклинов, с когото са сред създателите на авторската песен в България. Той е един от утвърдените изпълнители на македонски песни и е многократен носител на различни отличия и награди на фолклорните фестивали в България. Освен в родината си е изнасял концерти в Гърция, Македония, Германия, Испания и Америка. Той единствен бе поканен да представи България на "ЕТНО-ФЕСТ" - Скопие-2010 заедно с македонската прима Сузана Спасовска, с която работи успешно вече повече от 15 години и с която се наложиха като "Балканският дует". Има издадени 8 самостоятелни албума и един дуетен със Спасовска. По-голяма част от песните му са по негова музика и текст.
През 1992 г. печели първа и втора награда на фестивала „Пирин фест“, който от следващата година се преименува на „Пирин Фолк“. Авторските композиции, които са едни от хитовете, тръгнали от сцената на фестивала в Сандански, са: „Ти, любима, майка и жена“ /музика, текст и аранжимент: Николай Ваклинов/ и „Дари, Дари“ /музика, текст и аранжимент: Николай  Ваклинов/.
През 2000 г. дуетната им песен с Йорданка Варджийска „Нищо не може да ни раздели“ печели I награда на журито /музика: Васко Лазаров, текст: Йорданка Варджийска, аранжимент: Захари Георгиев/.
На „Пирин Фолк“ Сандански 2017 г. ще се представи в Конкурса за авторска македонска песен с „Тугино пуста“ /музика и текст: Васко Лазаров, аранжимент: Емил Йосифов – Милето/.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов