Супер приключения ще има в Банско

Филми пренасят в най-далечните кътчета на света

Под звездното небе на Банско от 26 до 29 юли ще бъдат прожектирани най-добрите ленти от световното екстремно и планинарско кино. В програмата на "Лятна филмомания под звездите – най-доброто от Банско филмфест" са включени 13 завладяващи филма от Франция, Испания, Канада, САЩ, Индия, Италия и Австрия.

В четири лазурни юлски вечери, големият екран в центъра на Банско ще разкрие опита на екстремните скиори и търсачи на приключения Матиас “Хауни” Хаунхолдер и Матиас Маир да станат първите хора, които стигат със ски до най-високия връх в Якутия.

Професионалните байкъри Греъм Агаси и Мати Майлс ще ви пренесат в нощно пътешествие през лунните пейзажи на Юта до горите край тихоокеанското крайбрежие на американския Северозапад.

Тайните за живота на гигантските дървета – боабабите, ще научите благодарение на двама ботаници и търсачи на приключения, които предприемат 400-километрово пътешествие с канута покрай южните брегове на Мадагаскар.

Ще потърсите супер-героя в себе си във филма за Ален Робер “Човека-паяк” и изкачването му по втората по височина сграда в Париж – 210-метровата Тур (Кула) Монпарнас.

Плавайки 101 дни с каяци, две необикновени британки ще покажат тайнствени земи от архипелага на Алеутските острови. Отвъд Северния полярен кръг, по време на пълно слънчево затъмнение, скиори ще влязат в схватка с дивия, вледенен терен и суровия климат в името на една снимка, но за цял живот.

Едно по-различно “откриване” на Хималаите – чрез изкачване на девствени върхове на границата между Непал и Тибет, при това през зимата и със ски, и връщане до Катманду бегом или с планински велосипеди ще плени киноманите.

Спускане с каяк по Ниагарския водопад и научно приключение в сърцето на действащ вулкан ще спрат дъха на запалените киномани, търсачи на силни усещания.

Прожекциите започват в 21:00 часа на площад „Никола Вапцаров“. При лошо време ще се проведат в голямата зала на Читалище „Никола Вапцаров“.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"