Избрани Новини

Тъкане на разбой и пресукване демонстрираха в Банско

Сашка Рупчина показа своите енергийни картини

С тъкане на разбой продължиха демонстрациите от Културните вечери „Традиции и изкуство” в Банско. В музей „Велянова къща” Мария Кушлева, владееща умението на тъкане до съвършенство, разкри различни техники, които се използват в тъкачеството и демонстрира как нашите баби и прабаби са изработвали пъстри и красиви черги и килими, които и днес могат да бъдат видяни в някои стари бански къщи. По-смелите гости на музея, дошли специално за петъчната демонстрация, не пропуснаха да седнат на разбоя и да почувстват магията на тъкането.
Поредната изложба бе открита в Посетителски информационен център – Банско. Сашка Рупчина от Банско показа своите енергийни картини, подредени в изложбата „Пътят на сърцето”. Местната художничка представи и авторската си стихосбирка „Космическа любов”.
Песните на женската фолклорна група „Глазненски напеви” допринесоха за автентичната атмосфера на съботната демонстрация – пресукване, която се превърна в атракция за гостите на планинския курорт.
През летния сезон всеки петък и събота в Посетителския информационен център – Банско продължават демонстрациите на бански занаяти, съпътствани от изложби на местни автори и занаятчии.
До 3 септември жителите и гостите на Банско могат да се запишат на урок по народни танци, пеене, тамбура, гайда и да се включат в еднодневни турове до археологически комплекс „Св. Никола” и късноантична крепост „Ситан Кале”.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов