Избрани Новини

Забраниха продажбата на 428 литра маслинови масла в Кюстендил

Извършени са специализирани проверки в 33 обекти за търговия на едро и дребно в областта

Забрана за продажбата на 428 литра маслинови масла и смеси от тях наложи Областна дирекция по безопасност на храните в Кюстендил, предаде Дарик. От отдел “Контрол на храните” са извършили специализирани проверки в 33 обекти за търговия на едро и дребно в областта.  Открити са несъответствия в етикетирането на храната с името зехтин в 6 от обектите.
“Европейски регламент и законодателството изискват на етикета да бъде изписано “Необработено маслиново масло”, което може да е extra virgin  или virgin. Законодателството не допуска изписването на думата зехтин. В част от храните липсва и задължителното допълнително описание, например при масло extra virgin, задължителното описание е, че това е най-висока категория маслиново масло, което е получено директно от маслини и то само с механични средства. Т. е.. потребителят трябва да знае, че това маслиново масло не е подложено на някаква друга химична, термична или друга обработка. Това установихме при 347 литра от проверените зехтини. В около 20 л нямаше описани условията на съхранение. В два от обектите установихме продажба на “100% рафиниран зехтин”, законодателят не позволява продажба на такъв продукт на краен потребител”, коментира  началникът на отдел “Контрол на храните” д-р Велка Войнова.
При смесите от маслинови масла, трябва да се пише на етикета смес от маслинови масла”, а не “леки зехтини” или “тежки маслини”.
“Нямаме претенции по отношение на качеството на храната - маслиновите масла, забранени от продажба, а по отношение на нейното етикетиране, с изключение на този 100%- рафиниран зехтин, който не може да се предлага директно на крайния потребител”, допълни д-р Войнова. От ОДБХ- Кюстендил не са налагали на този етап и глоби на търговците.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)