"Годишни кръгове" на Петър Селяшки бе представена в Благоевград

Книгата е по повод 100 години от рождението на сатовчанския творец

Книгата "Годишни кръгове" на покойния сатовчански творец Петър Селяшки беше представена в Благоевград днес от 17.30 часа в централната библиотека на НЧ"Н.Вапцаров". Това е нейното второ преработено и допълнено издание. В нея е събрана част от творчеството на родения преди 100 години културен деятел от Сатовча. Поводът за издаването на книгата е 100-годишнината му, а съставител и редактор на книгата е неговият син, известният поет и преводач от полски език Лъчезар Селяшки.

На последната тържествена сесия на Общинския съвет в Сатовча Петър Селяшки беше удостоен посмъртно със званието "Почетен жител" на Община Сатовча. Това, макар и позакъсняло приезнание, е заслужено отличие за неговата дългогодишна дейност като учител, директор на училището в селото, за мащабната му творческа, културна и обществена дейност. "Песен на орача" е първото му публикувано стихотворение във в."Труд" през 1939г. Негови стихотворения и разкази се появяват в редица вестници и списания - "Труд", "Литературен подем|", "Пиринско дело", "Родопска правда", "Патриот", "Учителско дело" и др. Негови творби са публикувани в сборници и антологии като "Първа бразда", "Дни на героите", "Пирински ручей". Участва като доброволец в така нар. втора фаза на Отечествената война - от началото на декември 1944г. до май 1945г. Обичан и уважаван е преди всичко заради неговата изключителна честност и чувство за справедливост.

Книгата беше представена от литератора Красимира Кацарска. Прочетоха се откъси от поетични и публицистични творби на П.Селяшки. Всички присъстваши бяха единодушни, че това е един самобитен, но на европейско ниво талант, за когото трябва много да се пише и говори. И да се преоткрива от всяко идващо поколение.

Срещата завърши с благодарност към сина на Петър Селяшки - преводачът и преди всичко поетът Лъчезар Селяшки, който с издаването на творчеството на баща си даде възможност на четящите хора в България да се докоснат до едно истинско, непреходно слово, до една голяма личност. И с пожелание да последва нова книга с неиздаденото, но написано от баща му литературно творчество. Защото добрата литература, добре написаното слово трябва да бъде издавано.

А за своята литературна дейност и обществена ангажираност като творец и човек Лъчезар Селяшки получи грамоти и благодарствени адреси от читалището и летуратурното обединение "ХХI век".Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия