Избрани Новини

Представят книгата "Годишни кръгове" в Благоевград

Тя е издадена по повод 100 години от рождението на покойния сатовчански творец Петър Селяшки

Книгата "Годишни кръгове" на покойния сатовчански творец Петър Селяшки ще бъде представена в Благоевград днес от 17.30 часа в централната библиотека на НЧ"Н.Вапцаров". Това е нейното второ преработено и допълнено издание. В нея е събрана част от творчеството на родения преди 100 години културен деятел от Сатовча. Поводът за издаването на книгата е 100-годишнината му, а съставител и редактор на книгата е неговият син, известният поет и преводач от полски език Лъчезар Селяшки.

На последната тържествена сесия на Общинския съвет в Сатовча Петър Селяшки беше удостоен посмъртно със званието "Почетен жител" на Община Сатовча. Това, макар и позакъсняло приезнание, е заслужено отличие за неговата дългогодишна дейност като учител, директор на училището в селото, за мащабната му творческа, културна и обществена дейност. "Песен на орача" е първото му публикувано стихотворение във в."Труд" през 1939г. Негови стихотворения и разкази се появяват в редица вестници и списания - "Труд", "Литературен подем|", "Пиринско дело", "Родопска правда", "Патриот", "Учителско дело" и др. Негови творби са публикувани в сборници и антологии като "Първа бразда", "Дни на героите", "Пирински ручей". Участва като доброволец в така нар. втора фаза на Отечествената война - от началото на декември 1944г. до май 1945г. Обичан и уважаван е преди всичко заради неговата изключителна честност и чувство за справедливост.

"В своите стихове, разкази и публицистика Петър Селяшки възпя добродетелите на хората от Югозападните Родопи и Гоцеделчевско. Творбите му греят с неповторимия колорит на този български край, отразяват драматизма на човешките съдби, преминаващи през превратностите на историческото време. Но не звучат само регионално - изпълнени са с общочовешки чувства, размисли и идеи", посочва редакторът на изданието.

Книгата беше представена на 12 юни в залата на музейната сбирка на Сатовча. На представянето й пяха прочутите певици от Групата за високо пеене в селото, носителка на Хердерова награда, за която Лъчезар Селяшки написа и издаде книга. Беше поставена и открита паметна плоча на сградата, в която е живял и творил поетът, публицистът и учителят Петър Селяшки.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов