Избрани Новини

Заради съмнения за измами намалиха премии на ловци

За една година на ловци от Кюстендилско са изплатени 8 500 лева за отстреляни хищници

Ловно-рибарското дружество в Кюстендил намали наполовина премията при отстрелян вреден дивеч, обявиха от ръководството, информира Kmeta.bg. Това станало на извънредно заседание на управителния съвет след съмнения за измами с възнаграждението.

При отстрелян вълк премията вече ще е 50 лева,при 100 лева досега, за чакал - 15 лева, за лисица - 5 лева. Наскоро ловци от някои дружинки предали само за седмица 8 убити чакала и 3 лисици, при това - замразени. Предната седмица докарали 10 чакала, докато досега не предали нито един хищник и бездействали.

Това породило съмнение, че хищниците са отстреляни в други райони на страната, където не плащат премии, и те са предоставени на колеги от кюстендилските дружинки, за да печелят. За една година на ловци от Кюстендилско са изплатени 8 500 лева за отстреляни хищници, каза секретарят на дружество "Елен" Венко Калинчев. Той изрази съжаление, че се е стигнало до такава мярка, която може би ще демотивира ловците, които отстрелвят вреден дивеч по правилата и не ги карат замразени от други райони.

Самите ловци коментират и това, че в миналото и горските давали по 50 лева плюс по 2 кубика чамов материал на "вълчарите" за убит вълк. Но и това отпаднало.

Чакалите са голяма напаст около селата по поречието на Струма. Те, за разлика от вълците, обитават ниските части на планините. На няколко пъти ловните дружинки организираха хайки за чакали в района на Шипочано, Копиловци, Коняво, Горна Гращица. Сега тази активност сигурно ще  падне при ниските премии, казват авджии.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов