Избрани Новини
Глад за сервитьори и бармани мъчи туристическия бизнес в Банско
22-06-2017, 08:23
Снимка:Община Банско
Автор:blagoevgradutre
Още по Темата:Банско събира големите в театъра
Банско предлага археологически турове на своите гости
В началото на активния летен сезон незаетите позиции са над 270
Остър глад за сервитьори, готвачи и бармани мъчи туристическия бизнес в планинския курорт Банско, информира Дарик. Само преди ден Бюрото по труда обяви свободните работни места към момента - в началото на активния летен сезон незаетите позиции са над 270. Почти 90 процента от вакантните места са за работна ръка в хотелите и ресторантите в района.
Най-голям е недостигът на сервитьори. В Банско бизнесът търси да назначи близо 70 келнери и бармани. 37 пък са незаетите места за готвачи в местните ресторанти и заведения за хранене. Има едно свободно място за майстор готвач, както и четири незаети позиции за помощник-готвачи.
Хотелите, които продължават да работят и през лятото в планинския курорт, изпитват остра нужда и от помощен персонал. Бюрото по труда е обявило 28 свободни места за камериери и още толкова за администратори в хотели. Недостигат масажисти, пикола, хигиенисти, перачи и домакини.
Въпреки доброто заплащане, с всяка изминала година туристическият бранш изпитва все по-остър глад за професионални кадри. Повечето хотелиери и ресторантьори предлагат обучение, безплатна квартира и храна за персонала. Въпреки това желаещи да работят няма.
Шeфoвeтe в кyхнятa зapaбoтвaт минимyм 800 лв., a пpи пo-oпитнитe в бpaншa дoхoдитe нa мeceц минaвaт и 2000 лв. Сеpвитьopите ce вoдят нa 500-600 лв. мeceчнo, нo peaлнo пoлyчaвaт пoнe oщe 200 лева от бaкшиши.
Според бизнеса 90% от позициите на бармани и сервитьори се заемат от студенти, които нямат опит и не гледат сериозно на професията. Според търговците намирането на добре обучени кадри в този бранш се оказва все по-трудно начинание. Напоследък все повече хотелиери и ресторантьори говорят за внос на работна ръка, но и това се оказва трудна задача заради административни спънки.
Проблемът е от години в Банско. Още през пролетта по-голяма част от сервитьорите, барманите и персонала в хотелите стягат куфарите и заминават да работят в морските ни курорти. Това изправя пред изпитание местния бизнес, който прави усилия да превърне планинското градче в целогодишен курорт. В това отношение Община Банско също работи усърдно и през летните месеци тук се организират редица фестивали и събития, които привличат посетители от страната и чужбина.
Подобен е проблемът и в Благоевград, където почти всяко заведение търси персонал. Отчайващ е гладът за готвачи, а местният бизнес е готов да обяви буквално бедствено положение заради липсата на подготвени кадри.
Топ Новини