Избрани Новини

Календарът на Банско е запълнен със Световни купи до 2020-а

Догодина на Бъндеришка поляна ще се проведат нови 3 старта на Световните купи по сноуборд

Както и се предвиждаше, хоризонтът на Банско до 2020-а вече е изцяло запълнен със Световни купи. След като през миналата зима курорт №1 записа исторически дебют, приемайки елита на сноуборда в безпрецедентните за сезона 3 дни, в края на май Календарната конференция на ФИС в Порторож (Слвн) реши догодина на Бъндеришка поляна да се проведат нови 3 старта. Състезанията пак ще са за мъже и жени и ще са огледално същите като преди 4 месеца – 2 паралелни гигантски слалома и спийдбордъркрос, а датите на дългия уикенд съответно са 26, 27 и 28 януари.

Така за 4 поредни години в Пирин ще има 4 Световни купи – две по сноуборд (2017 и 2018) с общо 6 старта, както и две по ски (2019 и 2020) – първо 3 старта за мъже, а после и 2 за жени.

Големите амбиции обаче са свързани с периода след тях. БФСки се надява за окей от ФИС и за домакинство на Банско през 2021-а на финали на Световната купа по ски, които фактически са второто по ранг и по мащаб събитие след световното първенство и нищо подобно досега България не е посрещала. Конкуренцията за тях, разбира се, е, меко казано, жестока. Предимството на Банско, чиято кандидатура за финалите бе представена на Календарната конференция в Порторож, е, че има перфектен имидж, след като за 6 години посрещнахме успешно вече 5 Световни купи по ски – по една през 2009-а, 2011-а и 2015-а и две през 2012-а, с общо 6 старта за жени и 4 за мъже.

Освен с домакинството на сноуборда догодина БФСки и Банско получиха и още едно признание. Заради отличните ни условия от ФИС предложиха да организираме лагер за всички състезатели непосредствено преди Световната купа, което ще бъде и своеобразна подготовка за олимпиадата в Пьончан, чието начало е на 9 февруари.

„Супер е, че Банско отново ще приеме Световната купа по сноуборд и че ще имам шанс да карам пред родна публика. Ако съм достатъчно добър, пак ще зарадвам феновете“, коментира суперзвездата Радослав Янков, който в първия ден на Световната купа на Бъндеришка поляна – навръх националния празник 3 март, направи фурор, поздравявайки се с победата, донесла му впоследствие титлата в паралелния гигантски слалом. 48 часа по-късно той изпусна да дублира успеха си и остана на 2-о място, като по този начин се размина с уникалната възможност да вдигне Големия кристален глобус в 2 поредни сезона.

Източник: в. „Банско Утре“
 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)