Отбелязват Международния ден на биологичното разнообразие в Благоевград

Общината и Дирекция "Национален парк Рила“ организират Ден на отворените врати

Община Благоевград и Дирекция „Национален парк Рила“ организират Ден на отворените врати по повод Международния  ден на биологичното разнообразие. Събитието ще се проведе днес от 10.00 до 17.00 часа в Културно-информационен център на Община Благоевград. Мотото на инициативата е „Биологично разнообразие и устойчив туризъм“. По темата експерти в парковата дирекция ще популяризират с презентации и беседи биологичното разнообразие в най- големия национален парк в България и възможностите за развитие на устойчив туризъм в региона. Празникът се чества от 1993 г., когато влиза в сила Конвенцията за биологичното разнообразие.
Екипът на парк „Рила“ непрекъснато организира прояви, с които да да изгради в младите хора любов към природата и отношение към заобикалящата флора и фауна.
Национален парк “Рила” e разположен на 100 км южно от София, в централните и най-високи части на Рила планина. В него се опазват  саморегулиращи се екосистеми, които притежават значително биологично разнообразие, съобщества и местообитания на редки и застрашени видове, исторически паметници със световно значение за науката и културата. Оттук извират едни от най-пълноводните и дълги реки на Балканския полуостров. Името Рила произхожда от тракийското “роула”, което означава “много вода”.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"