Избрани Новини

109 години чества ПГССТ "Алеко Константинов“ - Банско

Проведоха се много мероприятия

Под надслов ,,Памет, без която не можем“, за 109-ти път ПГССТ ,,Алеко Константинов“ - Банско отбеляза своя патронен празник. Тържеството започна с издигане на националния трибагреник и приветствено слово от страна на директора Стефка Христова.
,,Горди сме, че носим името на Алеко Константинов - писател, идеалист, патриот, хуманист, основоположник на първото туристическо дружество в България. С името на Алеко нашето училище достолепно присъства в историята на гр. Банско. Колкото и да се променя животът на хората от този край, едно остава непроменено – чувството за принадлежност към исконните ценности, които се предават от поколение на поколение“, подчерта в словото си директорът.
В трескавата подготовка за празника се включиха всички ученици, а осъществените мероприятия достойно показват, че паметта за Алеко е жива. В рамките на цяла седмица, те демонстрираха своето отношение към патрона.
На 8.05.2017г. учениците от 12 клас с ръководител Славка Сланчева изготвиха кът за историята на училището, проследяващ важни моменти от ученическия живот в продължение на десетилетия. Снимковият материал и летописната книга доказват, че училището е с утвърдена традиция, чиято летопис ще бъде продължена от младите алековци. Зрелостниците посадиха и дърво в двора на училището, с което ще оставят своята следа.
На 9.05. се проведе междуучилищен турнир по волейбол и тенис на маса. В разгорещената игра по волейбол победи отборът от ПЛТГ ,,Никола Вапцаров“- Банско, а в състезанието по тенис на маса победата се оказа в ръцете на учениците от ПГССТ ,,Алеко Константинов“. Емоцията на всички бе голяма по време на награждаването.
На 10.05. учениците от 10 клас с класен ръководител Магдалена Радулова презентираха актуалните професии, изучаващи се в училището, а учениците от 11 клас с класен ръководител Тодор Атанасов представиха табло ,,По стъпките на Алеко“. Снимковият материал, заснет от възпитаници на гимназията в къщата на Алеко, в пещерата ,,Снежанка“, на лобното място, показват че сърцето на Алеко продължава да бие у неговите последователи.
В тържествения ден - 11.05.2017 г., учениците от 9 клас с класен ръководител Роза Козарева изнесоха открит урок под надслов ,,Опознай родината, за да я обикнеш“. Подготовката за урока започна с изготвяне на табло ,,Памет, без която не можем!“. Умело представените факти от учениците за трудния живот на твореца и човека, нарекъл себе си ,,Щастливец“, позволиха на публиката да се потопи в Алековия свят. Драматизацията на Алековата изповед и цитатите от негови произведения подбудиха у всички чувството на гордост, че той е не само българин, европеец, а и личност на света. Неговият живот нелепо угасва на 11 май – дата не на смърт, а на безсмъртие, а величието му ще отекне във Вечността.
За финала на празника се осъществи поход от учители и ученици до язовир "Кринец". Така седмичните мероприятия с изява на творчество, инициатива и старание, създадоха един наистина прекрасен празник в почит на Алеко Константинов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов