Избрани Новини

Съдят четирима рецидивисти, извършили кражби

Районна прокуратура – Сандански внесе в съда два обвинителни акта срещу тях

Районна прокуратура – Сандански приключи разследването по две досъдебни производства срещу четири лица, извършители на множество кражби на територията на община Сандански и Струмяни. Обвинителните актове са внесени за разглеждане в Районен съд – Сандански.

Обвиняемите Т.И. и Б.И. живеят в с. Микрево, общ. Струмяни и са приятели. Макар и непълнолетни, двамата са криминално проявени, поради което се водят на отчет в Детска педагогическа стая при РУ-Сандански, във връзка с извършени от тях множество посегателства срещу собствеността на гражданите. Поведението им неколкократно е било разглеждано на заседания на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН) в община Струмяни, като са им налагани множество различни по характер възпитателни мерки по чл.13 от Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Тези мерки обаче не постигнали целения поправителен и възпитателен резултат.

Освен налагането на горепосочените възпитателни мерки, към датата на извършване на престъплението Т.И. вече бил осъждан общо 5 пъти, а Б.И. – два пъти.

В деня на извършената кражба, обвиняемите се намирали в питейно заведение находящо се в ромската махала в с. Микрево, общ. Струмяни, където останали до късно през нощта. След като излезли от заведението и предвид нуждата от допълнителни парични средства, решили да отидат до къщата на пострадалите сем. А. в с. Микрево, за които знаели че в момента отсъстват от страната.

Обвиняемият Т. И. намерил стол, който поставил под прозореца на банята на къщата. Скъсал поставения комарник, повредил механизма за затваряне на прозореца и през него влязъл в дома. Другият обвиняем го последвал. От стаите разположени във вътрешността на къщата, двамата обвиняеми взели техника и електрически кабели, всичко на обща стойност 631,71 лева.

Откраднатите вещи обвиняемите скрили наблизо, а на сутринта започнали да обикалят и да ги продават сред жителите на с. Микрево, твърдейки че същите са тяхна собственост. Парите получени от продажбите на крадените от тях вещи, разделили помежду си. 

След като пострадалите се прибрали в дома си в с. Микрево и установили извършената кражба, уведомили РУП-Сандански.

От извършените действия по разследването били установени двамата извършители, които признали за извършеното от тях престъпление и дали подробни обяснения. Органите на МВР издирили откраднатите от обвиняемите вещи - предмет на кражбата и ги върнали на собствениците им.

Многократно осъждани за престъпления срещу собствеността са и обвиняемите М.Д. и И.М. Срещу тях е изготвен обвинителен акт от прокурор при РП – Сандански, който е внесен за разглеждане в съда.

Нито едно от наложените на обвиняемите ефективни наказания не постигнало поправителен и превъзпитателен ефект, а същите продължили с престъпната си задружна дейност, чрез която си набавяли допълнителни парични средства за своята издръжка.

Тъй като били безработни и срещали сериозни финансови затруднения, двамата обвиняеми решили да набавят необходимите им допълнителни парични средства за издръжка по престъпен начин. Чрез използването на неустановено при разследването техническо средство – метална щанга, лост или друг подобен железен инструмент, обвиняемите взломили входната метална врата на гаража, находящ се в гр. Сандански, собственост на свидетелите М. С. и С. С., и проникнали в него. Взели от вътре множество движими вещи - моторна резачка за дърва, флекс, акумулатори, електрически кабели  и други, всичко на обща стойност  2376,98 лева. Натоварили ги в ръчна количка и ги скрили в избено помещение към дома на единия от обвиняемите. Сутринта, на следващия ден, по-голямата част от откраднатите вещи продали като вторични суровини. 

В хода на образуваното досъдебно производство били установени извършителите на престъплението, разпитани са множество свидетели, извършени са разпознавания, назначена и изготвена е оценителна експертиза

На обвиняемите М.Д. и И.М са повдигнати обвинения за извършена кражба с техническо средство в условията на опасен рецидив, за което престъпление законът предвижда наказание от три до петнадесет години.

Предстои разглеждане на делата в РС – Сандански.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов